Eiffelov toranj slavi 126. rođendan: Jeste li znali da ima i "suprugu" te da ga je spasio Hitlerov general?

Foto: Wikipedia; Press

JEDNA od najpoznatijih svjetskih znamenitosti, koju godišnje posjeti oko sedam milijuna ljudi (od kojih je najviše Francuza, potom Talijana i Španjolaca, a zatim Amerikanaca, Britanca i Nijemaca...) slavi 126 godina svoga postojanja.

31. ožujka 1889. dovršena je gradnja Eiffelovog tornja, tada najviše građevine na svijetu (sve dok 1930. nije sagrađen Chrysler Building u New Yorku). Toranj u Parizu visok je 324 metra i teži više od 10 tisuća tona. Do vrha vodi 1665 stepenica, za one koji slučajno požele izbjeći lift koji, inače, godišnje prijeđe oko 103 tisuće kilometara.

Toranj je konstruirao Gustave Eiffel, a gradnja je trajala dvije godine, dva mjeseca i pet dana.

Zanimljivo je da je 1944. Hitler izdao zapovijed da se toranj sruši, no general Dietrich von Choltitz oglušio se na njegovu naredbu i tako spasio Eiffelov toranj. 

Toranj se boja svakih sedam godina, a što se potroši 60 tona boje, a osvjetljava ga čak 20 tisuća žarulja. Na jednoj strani tornja ugravirana su imena i prezimena svih inženjera, arhitekata, znanstvenika i drugih stručnjaka koji su sudjelovali u gradnji, ukupno njih 72.

Još jedna zanimljivost: Najpoznatiji toranj na svijetu ima i svoju "suprugu": 2008. godine Parižanka s čudnim fetišom udala se za Eiffelov toranj i promijenila ime u Erika La Tour Eiffel.

Rođendan Eiffelovog tornja obilježio je i Google, prikladnim Doodleom.

Pročitajte više