Einstein u pismu sinu otkrio tajnu: Ovako ćete naučiti najviše

Foto: JLP

TADA 36- godišnji Albert Einstein živio je 1915. godine u ratom zahvaćenom Berlinu s rođakinjom Elsom, koja će kasnije postati njegova druga supruga. Njegovi sinovi Hans Albert Einstein i Eduard "Tete" Einstein u tom su se trenutku nalazili su Zurichu, s njihovom majkom, srpskom matematičarkom Milevom Marić.

Osam dugih godina truda oko teorije relativnosti, koja je od njega napravila svjetski poznatu ličnost, napokon je sažeo na svega dvije stranice. Ponesen uspjehom poslao je tada 11-godišnjem sinu Hansu Albertu pismo, koje je objavljeno u sklopu "Nasljedstva: Pisma velikih Amerikanaca njihovoj djeci". Magazin Time donosi pismo u cijelosti.

Dragi moj Alberte,

jučer sam primio tvoje pismo i bio sam jako sretan zbog toga. Već sam se pobojao da mi nećeš uopće pisati. Rekao su mi kad sam bio u Zurichu da ti je neugodno kad dolazim. Zato mislim da je bolje da se nađemo na nekom drugom mjesto, gdje nitko neće ometati naš komfor. U svakom slučaju tražit ću da svake godine provedemo mjesec dana zajedno, tako da vidiš da imaš oca koji te voli. Također možeš naučiti mnoge dobre i prekrasne stvari od mene, nešto što ti drugi ne mogu ponuditi. Ono što sam postigao napornim radom neće koristiti samo strancima, već i mojim dječacima. Ovih dana završio sam jedno od najljepših djela mog života, a kad narasteš reći ću ti više o tome.

Jako mi je drago da te veseli sviranje klavira. To i stolarija su po mom mišljenju u tvojoj dobi najbolje zanimacije, bolje čak i od škole. To su stvari koje mladoj osobi poput tebe najbolje odgovaraju. Uglavnom sviraj na klaviru stvari koje te vesele, čak i ako ti ih učitelj ne zada. To je način da naučiš najviše, kada nešto radiš s tolikim užitkom da ne primjećuješ da vrijeme prolazi. Ja se nekad toliko udubim u svoj posao da zaboravim kad je vrijeme ručka. Igraj se bacanja kolutova s Teteom. To te uči agilnosti. Također idi kod mog prijatelja Zanggera ponekad. On je drag čovjek.

Budi uz Tetea, ljubi te tvoj tata.

Pozdravi mamu. 

Pročitajte više