FBI nema pojma gdje su hakeri, "holivudski Nostradamus" George Clooney "predvidio" napad

Foto: Guliver Image/Getty Images

IZ FBI-JA su poručili da ne mogu potvrditi da je za hakerski napad koji je pogodio Sony Pictures odgovorna Sjeverna Koreja, ali niti bilo tko drugi.

U posljednjem curenju informacija za koje je zaslužna hakerska skupina Guardians of Peace objavljeni su osobni podaci (uključujući i brojeve telefona) brojnih zvijezda kao što su Brad Pitt, Julia Roberts i Tom Hanks, a GOP-eri su Sonyju poručili: "Mi smo GOP i radimo diljem svijeta. Već smo uputili jasni zahtjev Sonyju, ali oni su ga odbili ispuniti...Šaljemo još jedno upozorenje. Ako nas želite izbjeći, ispunite naš zahtjev. I odmah prekinite prikazivanje filma o terorizmu koji može slomiti regionalni mir i uzrokovati rat!".

Film o kojem su govorili je "Interview", komedija sa Sethom Rogenom i Jamesom Francom u kojoj njih dvojica glume novinare koje je angažirao CIA kako bi izvršili atentat na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, a u kinima bi se trebao početi prikazivati na Božić. Zbog toga se sumnjalo da bi napadači mogli imati nekakve veze sa Sjevernom Korejom.

"Vi, Sony i FBI, ne možete nas pronaći. Mi smo savršeni. Sudbina Sonyja u potpunosti ovisi o pametnoj reakciji i mjeri Sonyja", poručili su GOP-ovci, a čini se da se njihovo "proročanstvo" i ostvaruje. FBI je zasad neučinkovit u potrazi, a GOP nastavlja objavljivati informacije o Sonyju.

U posljednjem curenju objavljeni su i ugovori sklapani s raznim partnerima, dosad neobjavljeni scenariji i dokumenti za sudske procese, što je sigurno novi veliki udarac filmskom studiju. Prisiljeni su u potpunosti ugasiti računalni sustav još 24. studenog kad se dogodio prvi napad pa zaposlenici komuniciraju faksevima, prenosi RT. U informacijama koje su se našle na internetu bile su i informacije o plaćama, osvrti zaposlenika, njihovi liječnički podaci, a sve to stvorilo je iznimne tenzije unutar tvrtke. Procjenjuje se da će saniranje štete koštati desetke milijuna dolara.

A ovog je utorka FBI objavio svoju prvu kratku službenu izjavu u kojoj stoji: "U ovom trenutku ne postoji povezanost sa Sjevernom Korejom". Osim toga dodali su da i dalje traže hakere, ali nisu odali nikakve daljnje informacije.

Paralelno s tim Gizmodo je objavio članak u kojem stoji da je George Clooney bio jedini koji je predvidio napade. Za potkrjepljivanje te teorije objavili su e-mail koji je "holivudski Nostradamus" uputio Amy Pascal dopredsjednici Sony Picture Entertainmenta, koji se također našao među posljednjim informacijama koje su procurile, a u kojem stoji: "Kako ćemo se zabaviti...Ulozi su veći nego kod 'Građanina Kanea'...Ako ispričamo priču na primamljiv način...Rupert neće dobiti Time/Warner...CNN neće biti Fox...Tako sam uzbuđen zbog ovog filma...A za sve vas koji prisluškujete...Ja sam sin novinara...Sve će imati dvostruki izvor...Pa navalite sa svojim tužbama...jebači...".

Proročanski naslov maila je: "Znam da će ovaj mail biti hakiran".

Pročitajte više