Fascinantna umjetnička djela: Odjeća izrezbarena od drveta

UMJETNIK Fraser Smith iz Mississippija, bavi se doista neobičnom vrstom umjetnosti. Kako prenosi Daily Mail, on obične komade drveta pretvara u skulpture odjevnih predmeta iz svakodnevice. 54-godišnji Smith drvorezbarstvom bavi se od svoje desete godine,  a njegove "rezbarije" uključuju stvari poput pilotskih jakni, kožnih jakni, popluna, baseball kapa i majica.

"Moj fokus su stvari koje više ne koristimo, poput starih jakni koje nam više ne pristaju, ali ipak ih još držimo u ormaru. Tu su i popluni, kape te većinom stvari koje zadržavamo samo kako bi nas podsjećale na nešto iz naše prošlosti", naglašava Smith.

Zahvaljujući posebnoj tehnici, njegove skulpture izgledaju toliko stvarno da je golim okom doista teško procijeniti radi li se o pravim odjevnim predmetima ili tek izrezbarenim obojenim komadima drveta.

"Ljudi reagiraju različito na moje skulpture. Većina ih isprva ne shvati da se radi o obrađenim komadima drveta, a kad im to postane jasno, većina se oduševi. To je kao da su vidjeli neki magičarski trik. Ne radim replike prave odjeće, već se vodim maštom kako bih stvorio optičku iluziju koja uvijek uspijeva zavarati promatrača", kaže Smith.

Upravo zato, Smith koristi "trompe l'oeil" tehniku, koja datira još iz vremena Grka i Rimljana. Najpoznatija je postala zbog Španjolskog slikara Salvadora Dalija koji ju je ukorporirao u svoje brojne radove.

Pročitajte više