Fotografije koje će vas zapanjiti: Astronauti snimili super-tajfun

Foto: NASA/Terry Virts

ASTRONAUT Terry Virts snimio je super-tajfun Maysak s Međunarodne svemirske postaje i potom snimke objavio na Twitteru.

"Oko tajfuna Maysak baš se ističe rano ujutro, dok sjena pada duboko u vrtlog", napisao je Virts.

Maysak, popraćen olujnim vjetrovima brzine 260 kilometara na sat, uzburkao je vode zapadnog dijela Tihog oceana, a posljedice najjače osjeća 11.000 stanovnika otočića Yap, koji su na udaru snažnog vjetra i jake kiše.

Gledan sa sigurne udaljenosti, s Međunarodne svemirske postaje, super-tajfun izgleda kao nešto s drugog svijeta. Astronauti su napravili nekoliko snimaka oluje koja je udarala po otočiću, a astronautkinja Samantha Cristoforetti snimila je i oko tajfuna, koje je okruženo snažnim vjetrom i kišom, piše Washington Post.

Super-tajfun Maysak već je oborio rekord svojim snažnim intenzitetom, s obzirom na to da je ovo prvi put da su se dogodila dva velika tajfuna u kategoriji 3 ili višoj prije 1. travnja. Ovo je treći takav tajfun ove godine u zapadnom Pacifiku, a uobičajeno da je se većina tajfuna događa u periodu od svibnja do listopada.

Vremenske prognoze najavljuju da će super-tajfun oslabiti prije nego dođe do zapadnih Filipina 4. travnja, jer nailazi na hladnije oceanske vode i neprijateljski atmosferski okoliš. Unatoč tome, predstavlja opasnost od poplava.

Neobično blage temperature oceana ključni su čimbenik u ranom početku sezone tajfuna. Određenu ulogu igra i globalno zatopljenje s obzirom na to da su upravo zato više temperature oceana, no to ne mora biti presudni faktor. Kako nema nikakvih naznaka da će se uvjeti u oceanu promijeniti, jasno je da će ova sezona biti puna destruktivnih oluja u ovom području, u kojem se inače događaju strašne štete zbog vremenskih nepogoda.

Pročitajte više