Francuski predsjednik Francois Hollande optužen da je siromašne nazivao "bezubima"

Foto: Getty Images

FRANCUSKOG predsjednika oblatila je, sada već bivša djevojka, Valerie Trierweiler u svojoj knjizi "Hvala za ovaj trenutak", koja je izašla prošli tjedan.

Knjiga koja je uzburkala francusku javnost obara rekorde prodaje, tako da je prvih 200 tisuća primjeraka rasprodano u prvih nekoliko dana, dok se novi već tiskaju.

Magazin Le Nouvel Observateur za knjigu navodi kako se radi o "300 stranica zločina iz strasti". U knjizi su opisani detalji devetodišnje veze novinarke Trieweiler i sadašnjeg francuskog predsjednika. Vezu su javno obznanili 2007. godine kada se Hollande rastavio od bivše supruge Ségolène Royal, s kojom je bio u braku preko 30 godina. Istu su okončali početkom ove godine, nedugo nakon što je tabloid Closer objavio predsjednikovu aferu s glumicom Julie Gayet.

Trierweiler je predsjednika u knjizi opisala kao hladnog, okrutnog i proračunatog čovjeka, čija ju je nevjera u siječnju ove godine, dovela do toga da se zamalo predozirala tabletama za spavanje.

Unatoč svim optužbama, one na koje se Hollande najviše obrušio su te da nije čovjek koji simpatizira siromašne, štoviše, Trierweiler u knjizi navodi da ih posprdno naziva "bezubima".

"Cijeli svoj život trudim se pomagati onima koji pate i koji trebaju pomoć. Nikad nisam bio na strani moćnika, iako nisam njihov neprijatelj, ja znam odakle dolazim. Vi mislite da sam ja to zaboravio. Ne sramim se svojih korijena i radničke obitelji. Ne bih ih nikad prezreo. Oni su razlog što sam tu gdje jesam", ekskluzivno je kazao Hollande za Le Nouvel Observateur, prenosi The Guardian.

"Upoznao sam ljude u teškim životnim situacijama, koji sebi nisu u stanju priuštiti najbolju brigu o zubima. To je znak najvećeg siromaštva, a ja sam takvim ljudima pomogao", nadodao je.

"Ovo što kroz trenutno prolazim nije ni najmanje ugodno. Ako želite da plačem, neću. Nisam nikakav glumac ili demagog. Francuzi od mene očekuju nešto drugo, a to su politički rezultati. Moje stanje uma nije ono što ih zanima", zaključio je Hollande.

Pročitajte više