Gay, narcisoidan i perverzan: Batman u sasvim drugačijem svjetlu

Foto: MarcoMancassola.com, Movie Review Corner

UVIJEK je bilo onih koji su se u stripove i filmove zadubili više od ostalih pa iz njih izvlačili zaključke koji nisu sasvim dokazivi.

Tako se već odavno govori kako bi superjunak koji spašava svoj grad Gotham od zlikovaca svih vrsta mogao biti gay. Oni skloniji stereotipovima za to imaju i dokaze: Batman nosi tajice, a i bradavice mu se poprilično ističu na gumenom gornjem dijelu kostima, piše Independent.

U novom romanu "Erotic Lives of Superheroes" njegov se autor Marco Mancassola također time bavi. Njegovi likovi Batmana i Robina su zapravo homoseksualni par čiji seksualni život kopni.

Okarakteriziravši Batmana tako otvoreno homoseksualnim, Mancassola je eksplicitno želio utvrditi ono što je primjetno u filmovima i stripovima.

Grant Morrison, čovjek koji je pisao priče o Batmanu za DC Comics, tvrdi kako je "namjeravao Batmana prikazivati hetereseksualnim, ali temelji cijelog koncepta su definitivno gay", a George Clooney, koji je utjelovio Batmana 1997 u filmu "Batman & Robin", kaže da se trudio "čovjeka-šišmiša" prikazati kao homoseksualnog muškarca.

Homoseksualnost je, prema Mancassoli, samo jedna od tajni Batmanovog seksualnog života. "Batman je uvijek imao mračnu stranu i ne bi trebalo čuditi što je moja verzija tog lika sklona fetišizmu i ekstremnom seksu", rekao je Mancassola.

On ipak nije htio naljutiti odvjetnike DC Comicsa. "Nisam imao namjeru nikoga šokirati ili uvrijediti: 'Erotic Lives of the Superheroes" je samo pokušaj istraživanja složene ljudskosti nekoliko likova", dodao je.

Također tvrdi kako mu neki strastveni ljubitelji stripova ne mogu oprostiti zbog toga što je napisao. Batman je u njegovoj knjizi ispao sve osim dobrog i uzornog superheroja, no Mancassola kaže da ga je tako opisao "jer ga voli, jer je čovjek i zato jer on utjelovljava tragediju koju moderno društvo naziva starenjem".




 

Pročitajte više