Glas Koncila znatiželjnom čitatelju: U raju nema seksa



KATOLIČKI list, Glas Koncila u svojoj rubrici "Pitali ste..." odgovara na razna pitanja vezana uz vjeru i religioznost. Tako se ovih dana na njihovim stranicama pojavilo i pitanje jednog 25-godišnjeg studenta: "Ima li u Raju seksa?". Odgovor na to je bio, pogađate, negativan.

Često se zamišlja s djevojkama

Znatiželjni student u svom pismu Glasu Koncila istaknuo je kako živi kreposno, redovito se moli te je obiteljski čovjek. Ipak, djevojku zasad nema, a ženske osobe često sreće na ulici te ih vidi na televiziji pa zamišlja da su zajedno u krevetu.

"Imam seksualne maštarije, što mislim da je normalno. Radujem se što ću naći djevojku i što ću, ako Bog da, imati djecu, voljeti se i živjeti zajedno. Mene zanima sljedeće: Da li u raju, kako tvrde svi da je to jedan veliki prostor u kojem se svi vesele i raduju itd., da li i tamo ima seksa ili kakvih sličnih seksualnih zadovoljstava", stoji u njegovom pismu. A na to mu je odgovorio teolog Glasa Koncila pohvalivši ga što vodi život istinskog vjernika i što je vjeran Bogu u svojoj mladoj dobi. Ipak, teolog nije završio svoj odgovor s pohvalama već mu je rekao kako je pogrešno fantazirati o seksu jer to utječe na čistoću njegove duše.

Što je raj?


"Moramo vas upozoriti da griješite. Vi, naime, ne vodite dovoljno računa o čistoći svoga srca i svoje mašte pa na taj način povrijeđujete i svoje dostojanstvo i samopoštovanje te ujedno ne iskazujete dovoljno poštovanja prema djevojkama o kojima govorite, koliko god neke od njih bile samo plod Vaše mašte. Na tome biste trebali raditi, a najbolje bi bilo da Vam u tome pomogne duhovnik, ispovjednik ili svećenik s kojim ste bliski. Oni će Vas uputiti na koji je način najbolje se othrvati grijesima protiv čistoće, o kojima se mora govoriti sa staloženošću s kojom se govori i o ostalim grijesima", napisao je teolog.

Osim toga, objasnio mu je kako je pogrešno zamišljati raj kao prostor.

"Posve je proizvoljna vaša pretpostavka da je raj prostor jer time zemaljsko prenosite u raj koji nadilazi sve zemaljsko, a u raju se ljudi – kako je rekao Isus – niti žene niti udavaju. A apostol Pavao u 1. poslanici Korinćanima, govoreći o onostranosti, navodi da je pisano: 'Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube'", stoji u odgovoru čitatelju.

Ne poseži za muškim i ženskim časopisima


"Ljudska spolnost, kako uči katolički moralni nauk, s jedne strane je veliki dar, ali je s druge zadaća, što znači da čovjek mora ulagati puno i na tome području, kao i na drugima, kako bi postao dovoljno zreo i kako bi – unatoč svojim požudama – kontrolirao svoje maštanje", objašnjavaju iz Glasa Koncila te dodaju kako je spolna mašta dobra ako pomaže u procesu rasta i ako vodi k zdravoj spolnosti.

"O tome biste morali povesti o tome računa jer bi vam se moglo dogoditi da i dalje živite nezdravu maštu, koja će se pretvoriti u bijeg, u gubitak vremena i rasipanje energija u sanjarenju kraj otvorenih očiju, a što je još gore moglo bi Vas dovesti i do načina razmišljanja koji degradira spolnost, ne poštujući je", objašnjavaju čitatelju.

Naposljetku dodaju i kako ne bi trebao posezati za muškim i ženskim časopisima i niti TV programe i internet stranice koje ne pridonose higijeni mašte.

Pročitajte više