Glazbeni ansambli grčke državne televizije poslali javnosti pismo u kojem mole pomoć

Screenshot: YouTube

NAKON što je grčka vlada odlučila ugasiti državnu televiziju i radio, javnosti su se dirljivim pismom obratili članovi Simfonijskog orkestra suvremene glazbe i zbora ERT, koji mole za solidarnost i pomoć.

Pismo donosimo u cijelosti.

Drage kolege, umjetnici, glazbenici i članovi uprave državnih radio televizija širom svijeta, ovo pismo potpisuju sva tri ansambla Grčke radio televizije koja je, kao što već znate, ugašena. Od utorka Nacionalni simfonijski orkestar (osnovan 1938. godine), Orkestar suvremene glazbe (1954.) i zbor (1977.) ERT su obustavili svoje aktivnosti. U novoj instituciji, koju je predložila Vlada, nema mjesta za glazbu. Naš goli opstanak je u pitanju. Tražimo pomoć i solidarnost u svakom mogućem pogledu. Od velike je važnosti da ih natjeramo da shvate zašto državna televizija treba imati glazbene ansamble. Veoma bi cijenili pisanu izjavu podrške (bilo da je poslana mailom ili poštom) adresiranu na Vladu Grčke (kabinet premijera, ministra financija, ministra kulture) i vašim poštovanim vladama kako bi izvršili pritisak da se omogući opstanak i funkcioniranje glazbenih ansambala na ERT. Odluka države članice Europske unije da ugasi državnu televiziju predstavlja čin protiv demokracije i kulture koji se tiče svih nas.

Glazbeni ansambli Europske radio televizije su tradicionalni stupovi civilizacije.

Neometano stvaralaštvo i sloboda izražavanja dio su ljudskog postojanja.

Glazbenici, članovi zbora i članovi uprave glazbenih ansambala ERT.

PS. Važnost situacije zahtijeva vaš hitan odgovor. Molimo vas da svaku vašu akciju pošaljete na mail adresu umjetničkog direktora Glazbenog ansambala ERT.

Pročitajte više