Glumac izazvao diplomatski skandal između dvije prijateljske države

Screenshot: YouTube

FRANCUSKE novine Le Monde prenose kako je glumac Javier Bardem na nedavnoj konferenciji za novinare u Parizu ispričao sramotnu anegdotu koja je uznemirila Francusku i Maroko.

Bardem je sudjelovao u snimanju dokumentarca "Sons of The Clouds: The Last Colony" koji se bavi kršenjem ljudskih prava u afričkoj koloniji koju je Maroko anektirao 1975. godine. Pripadnici tamošnjeg naroda Sharawi već tri desetljeća žive u progonstvu. Prijateljstvo između Francuske i Maroka je snažno, i Francuska je podupirala poziciju Maroka u toj koloniji, ali Bardem je jednom kontroverznom izjavom uzrokovao diplomatski skandal između dvije države.

Bardem je novinarima otkrio što mu je to ispričao visoki francuski dužnosnik prije tri godine. "Maroko je ljubavnica s kojom spavamo svaku večer čak iako u nju nismo zaljubljeni, ali moramo ju braniti. Drugim riječima, pravimo se slijepi", navodno je Bardemu rekao dužnosnik.
 
S anegdotom se odmah povezalo Gerarda Arauda, tadašnjeg UN-ovog ambasadora. U utorak je marokanska medijska organizacija Hespress objavila kako Araud namjerava tužiti Bardema, prenosi Reuters.

Zbog ovog incidenta stotine prosvjednika okupile su se u utorak ispred francuske ambasade u Rabatu i obrušile se na ambasadora. 

Pročitajte više