Godinama je skrivao svoje unakaženo lice, a sada je zvijezda s naslovnice

Foto: GQ

RICHARD NORRIS ostao je bez velikog dijela lica 1997. godine nakon tragične nezgode.

U sebe je uperio sačmaricu i slučajno raznio nos, vilicu, zube i jezik. Nekim čudom je preživio, ali posljedice su bile stravične. Richard se ne sjeća kako se nezgoda dogodila, ali iz pamćenja ne može izbrisati prizor krvi i kostiju na sva četiri zida svoje sobe.

Nakon nesreće proveo je deset godina u mjestu Hillsville. Danju se skrivao u kući, a u trgovinu je odlazio samo noću. Prošao je nekoliko operacija kojima su mu pokušali rekonstruirati lice, ali konvencionalna kirurgija mogla je popraviti samo mali dio štete.

2012. godine Richard je završio na najkompleksnijoj transplantaciji lica ikada izvedenoj. Operacija je trajala 36 sati i u nju je bilo uključeno 150 doktora i sestara medicinskog centra sveučilišta u Marylandu. Donor je bio 21-godišnji Joshua Aversano koji je stradao u prometnoj nesreći, a Richard je i danas u kontaktu s njegovom obitelji.

"Kada sam bio unakažen i hodao cestom, iznenadilo bi me to što se ljudi nisu zabijali u telefonske stupove ili lomili vratove koliko su buljili u mene. Sada nitko ne obraća pažnju. Ako me osobno ne poznaju, ni ne znaju da sam imao transplantaciju lica. To je i bio cilj koji smo imali".

Godine skrivanja lica sada su iza njega. Magazin GQ, na čijim naslovnicama obično gledamo fotošopirane svjetske zvijezde, na svoju novu naslovnicu odlučio je staviti upravo Richarda i sve još jednom podsjetiti na njegovu nevjerojatnu priču i medicinsko čudo.

Iako je nakon transplantacije postao velika medijska zvijezda, Richard ipak više voli miran i povučen život, a danas većinu svog vremena provodi s djevojkom Melanie.
 

Pročitajte više