Google ipak pobijedio na sudu: Knjige i dalje smije skenirati za svoju internetsku knjižnicu

Screenshot: Google Books

PROTIV Googlea je bila podignuta tužba, no tvrtka je ipak pobijedila u sudskom sporu.

Brojni su pisci tužili ovog internetskog diva za bespravno skeniranja milijuna knjiga za Google Books knjižnicu.

No, sudac Denny Chin dosudio je u korist Google jer su njihovi postupci ipak u skladu s američkim zakonom o autorskim pravima; naime, Google objavljuje samo djeliće knjiga, a ne čitav materijal. Ukoliko tužba bude odbačena, Google može nesmetano nastaviti sa širenjem svoje knjižnice, piše Reuters.

U sudskom procesu koji je započeo još prije osam godina, Ceh pisaca smatra kako im Google duguje oko tri milijarde dolara jer za svaku skeniranu knjigu traže 750 dolara. "Ovo je velika pobjeda za Google", izjavio je James Grimmelmann, stručnjak za intelektualno vlasništvo sa Sveučilišta u Marylandu.

Sudac je, objašnjavajući svoju presudu, napisao da Google javnosti omogućava pristup knjigama, ali u skladu s autorskim pravima te nikako ne umanjujući prodaju knjiga jer ipak objavljuju samo djeliće teksta.

Paul Aiken, šefa Ceha pisaca, presudom nije zadovoljan te najavljuje žalbu.

Google je skenirati knjige započeo 2004. godine, a sudac Chin prepoznao je priliku da na taj način zaboravljene stare knjige ponovno dođu do čitatelja. No, iako su u ovom procesu izvojevali pobjedu, Google uskoro može očekivati sudske procese koje će protiv njih pokrenuti likovni umjetnici i fotografi.

Pročitajte više