"Gooniesi" proslavili 30. rođendan: 18 stvari koje možda niste znali o omiljenom filmu iz djetinjstva

Foto: Press

"THE GOONIES", legendarni dječji film iz 1985. ovog je vikenda proslavio 30. rođendan.

Povodom ove velike obljetnice, Mashable je sastavio listu od 18 manje poznatih činjenica o ovom kultnom filmu Richarda Donnera.

1. Redatelj Richard Donner htio je autentične reakcije klinaca kad prvi put vide Willyjev gusarski brod pa ga glumci nisu vidjeli sve do trenutka snimanja. Nažalost, klinci su počeli psovati pa se scena morala snimiti ponovno.

Inače, brod je bio u prirodnoj veličini.

2. Pokojni John Matuszak koji je savršeno utjelovio Slotha, bio je igrač američkog nogometa i igrao je za Oakland Raiderse do 1981.

3. Model broda koji vidimo na kraju filma na palubi je imao minijaturnog R2-D2-a.

4. Iz filma je izrezana zakletva Gooniesa koja je glasila: "Nikad neću izdati svoje prijatelje Gooniese, držat ćemo se zajedno do kraja svijeta. Kroz raj, pakao i nuklearni rat, dobri prijatelji poput nas drže se zajedno, u gradu, na selu, u šumi ili zabiti, ponosno se proglašavam Gooniejem".

5. U dramatičnim scenama, Donner je klincima poviknuo "velike oči" i oni bi tad jače otvorili oči zbog dramskog učinka.

6. Glava Jednookog Willyja bila je prava ljudska lubanja, a danas se nalazi u kući Richarda Donnera.

7. U scenariju se nalazi i puno ime Jednookog Willyja - William B. Portobell, a prezime je referenca na panamsku luku koju se gusari često posjećivali u 17. stoljeću.

8. Osim "Supermena" i "Star Warsa", u filmu postoji i referenca na "Gremline". Naime, nakon što Chunk nazove policiju, policajac mu govori: "To je kao posljednja podvala s malim bićima koje se razmnožavaju kad ih poliješ vodom".

9. Film se snimao pet mjeseci i gotovo je u potpunosti snimljen prateći redoslijed u scenariju što se rijetko kad događa.

10. U sceni kad klinci pobjegnu do Fratellija i ponovno se sretnu s roditeljima, u scenama se pojavljuju i pravi roditelji glumaca.

11. Kad Data padne u pećinu, može se čuti kako slovka riječ "sranje" jer je glumac obećao mami da neće psovati. Ipak, riječ "sranje" se čak 19 puta izgovori tijekom filma.

12. Maska Slotha na glumca se nanosila pet sati, a očima su upravljali daljinskim upravljačem zbog čega se maska nije smjela smočiti.

13. U posljednjoj sceni, Data novinarima i policiji govori da je najstatrašnija stvar bila hobotnica. Međutim, tu scenu nikad nismo vidjeli jer je izbačena iz filma.

14. Jeff Cohen koji je glumio Chunka bio je toliko predan filmu da se na snimanju pojavio čak i kad je dobio vodene kozice. Strahovao je da će zbog bolesti izgubiti ulogu. No, kasnije je priznao da nije uživao jer je bio jedini "debeli klinac" na snimanju.

15. Richard Donner pojavljuje se i u manjoj ulozi kao zamjenik šerifa.

16. Sean Astin koji glumi Mikeyja, zadržao je kartu nakon što je film snimljen. Nažalost, njegova ju je majka slučajno bacila misleći da se radi o smeću.

17. Scenarij je doživio toliko promjena da glumci često nisu znali što snimaju sve dok se nisu pojavili na setu.

17. Redatelj i ekipa spustili su se velikim vodenim toboganom nakon što su završili snimanje. U filmu je korišteno preko tri milijuna litara vode kako bi scene toboganom bile snimljene.

Pročitajte više