Goran Bregović otvara glazbeni koledž za Rome

Foto: Getty

MEDIJI su prije dvije godine pisali da je Goran Bregović u Sarajevu osnovao Fondaciju "Gorica" kako bi stipendirao talentiranu romsku djecu.

Novi Bregovićev plan je pokrenuti i koledž.

"Umjesto da Rome prilagodimo školi, krenut ćemo obratno, školu ćemo prilagoditi Romima. Sredstvima koje će osigurati osnivač i pomagači iz Amerike u narednoj godini ćemo formirati glazbenu školu-koledž. Plan je da on u nazivu ima romsku odrednicu, čime ćemo prevladati psihološku barijeru, te privući na školovanje značajan broj mladih Roma, koji se zbog raznih predrasuda i kompleksa teško prilagođavaju sredinama gdje su u manjini", rekao je za Blic direktor Bregovićeve fondacije Faruk Drina.

Plan je isprva bio da stipendije daju samo talentiranoj djeci.

Međutim, Drina je krajem prošle godine za Klix.ba izjavio da njihova potraga za potencijalnim stipendistima nije urodila plodom, te je odlučeno da Fondacija krene drugim putem.

"Nakon promocije, s početkom 2014. godine Upravni odbor Fondacije je usvojio sve normativne akte (pravilnike) potrebne za rad. Usvojen je Pravilnik o uvjetima stipendiranja, ali nismo objavljivali natječaj, jer je školska godina već trajala, pa smo donijeli internu odluku i krenuli 'pješke' u potragu za potencijalnim stipendistima ili onima koje bismo potakli da se glazbeno obrazuju", ispričao je Drina.

"Obišli smo sve obrazovne ustanove glazbenog usmjerenja, ali nismo pronašli niti jednog kandidata koji bi po odredbama Pravilnika o stipendiranju ispunjavao uvjete. Početkom lipnja smo ipak objavili Natječaj za prijavu kandidata koji bi pomogli u pripremanju za upis u neku od obrazovnih ustanova glazbenoj smjerenja u školskoj 2014./2015. godini, ali ni ovom prilikom nismo imali niti jednog ozbiljnog kandidata", istakao je Drina i dodao: "Naposljetku smo obišli sva romska naselja u sarajevskom kantonu i šire, kako bi u direktnim kontaktima pronašli zainteresirane za glazbeno obrazovanje, međutim, ni ta akcija nije urodila plodom", zaključio je.

Pročitajte više