Građevinar, fotograf, novinar: Riječanin Maks Peč proslavio stoti rođendan

Foto: Hina

STOTI rođendan Riječanina Maksa Peča, građevinara, fotografa, sportskog djelatnika i novinara, proslavljen je danas izložbom u Muzeju grada Rijeke, pod nazivom "Maksovim stotinu godina", i predstavljanjem knjige "Maks Peč, radoznali promatrač".

Maksu Peču rođendan su čestitali riječki nadbiskup Ivan Devčić, gradonačelnik Vojko Obersnel, nekadašnji riječki olimpijac Zdravko Ćiro Kovačić uime Kluba Sušačana te zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Zahvaljujući se na čestitkama Maks Peč je kazao da se njegov život može podijeliti na razdoblja po 20, 50 i 30 godina.

S 20 godina sam počeo raditi, imam punih 50 godina radnog staža a 30 godina sam u mirovini, rekao je.



Podsjetio je da je kao građevinski inženjer projektirao i obnavljao sve mostove od Rijeke do Trsta, srušene ili oštećene u Drugom svjetskom ratu te vodio obnovu razrušene riječke luke.

Utvaram si da sam ljudima bio dobar i koristan, kazao je stogodišnji Maks Peč.

Među brojnim priznanjima i odličjima koje je primio, kao najdraže je izdvojio Ecclesia et Pontefice pape Ivana Pavla II.

Na izložbi u Muzeju grada Rijeke predstavljen je izbor najboljih Pečovih autorskih fotografija iz fundusa Muzeja, iz 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća te 11 panoa na kojima su navedeni bitni ili zanimljiviji podaci o njegovu životu, kazao je ravnatelj muzeja Ervin Dubrović.



U knjizi koju je izdala Riječka nadbiskupija, prikupljeni su tekstovi o riječkoj povijesti, prometu i građevinarstvu te osobna razmišljanja o raznim temama koje Peč redovito objavljuje u mjesečniku Zvona neprekidno proteklih 40 godina. Tu su i njegove autorske fotografije, biografski podaci te fotografije iz njegova privatnog albuma.

Maks Peč, rođen 1914. godine u Dugom Ratu, odrastao je na Sušaku a bio je i profesor u Građevinskoj školi u Rijeci, tajnik plivačkog kluba Primorje, filatelist i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak.

Prije otvorenja izložbe, nadbiskup Devčić u riječkoj katedrali sv. Vida služio je misu zahvalnica za Maksa Peča, njegovu pokojnu supruga Nadu i pokojnog riječkog nadbiskupa Josipa Pavlišića, Pečova prijatelja.

Ovog je vikenda u galeriji Principij u Rijeci otvorena izložba autorskih fotografija Maksa Peča u organizaciji Fotokluba Rijeka, čiji je Peč počasni član.

Pročitajte više