Grupe za zaštitu okoliša bijesne: Devastacija na snimanju novog "Mad Maxa"

Foto: Press

OSJETLJIVA područja najstarije pustinje na svijetu uništena su snimanjem novog nastavka kultnog "Mad Maxa", tvrde namibijske grupe za zaštitu okoliša i turističke organizacije. "Mad Max: Fury Road" sniman je od lipnja do prosinca protekle godine, a prema riječima grupa za zaštitu okoliša, uništena područja ne mogu se više oporaviti.

Četvrti nastavak filma redatelja Georgea Millera,u kojem glume Tom Hardy i Charlize Theron, sniman je u dijelu pustinje koji zauzima Nacionalni park Dorob. Čuvari parka u izvještaju o nastaloj šteti naveli su mišljenje ekologa Jona Henschela, koji je otkrio kako su neki dijelovi pustinje uništeni, a korišteni su i alati poput pluga za oranje.

Devastacija prirodnog bogatstva razljutila je namibijske grupe za zaštitu okoliša i turističke organizacije, koji tvrde da imaju dokaze o uništavanju pustinje.

"Ostavili su tragove u netaknutim područjima. Što je još gore, pokušali su ukloniti tragove, pa su povlačili mreže preko zemljišta i čupali biljke. Stanje nakon snimanja fotografirali smo tako da imamo dokaze, a krajolik pustinje Namib čovjek više ne može popraviti", izjavio je za AFP turistički operater Tommy Collard.

Inače, Namibija je prošle godine UNESCO-u prijavila sjeverni dio pustinje Namib, predlažući da on bude uvršten na listu svjetske baštine. Hoće li UNESCO prihvatiti prijedlog, znat će se u lipnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.