Gumice za brisanje su đavolje oruđe, tvrdi sveučilišni profesor

Screenshot: YouTube

JEDAN je znanstvenik koji se bavi kognitivnom znanošću predložio da bismo pothitno trebali izbaciti korištenje gumica za brisanje iz škola.

Guy Claxton, gostujući profesor na Kings Collegeu u Londonu, izazvao je buru svojim komentarom da je gumica za brisanje "đavolje oruđe". Claxton je za Daily Telegraph kazao da gumice stvaraju "kulturu sramote zbog pogreške. Na neki se način time laže svijetu, kao da kažete 'nisam napravio pogrešku. Isprve mi je uspjelo'".

Bolje je, poručuje Claxton, prigrliti pogreške jer se to događa i u stvarnom svijetu.

Na njegove su komentare reagirali brojni stručnjaci, između ostalih oglasilo se i Nacionalno udruženje za osnovnoškolsko obrazovanje. Njihov je glasnogovornik kazao: "Mislimo da je zabranjivanje gumica pretjerana mjera. Ipak, u nekim prilikama one ne bi trebale biti korištene. Ako predajem matematiku, želim vidjeti postupak. Ne želim da moji učenici budu toliko zabrinuti točnim odgovorom da mi ne pokažu niti jedan dio procesa - a to uključuje i pogreške - kako su do njega došli".

Štoviše, vidjeti dječje pogreške važan je dio učenja: "Uviđanje dječjih pogrešaka osnovno je za dobro obrazovanje. Profesori moraju primijetiti sve pokušaje koje djeca rade kako bi ih znali pravilo usmjeriti", dodao je.

Claxtonov je argument: ako djecu tjeramo da poriču svoje pogreške, ne pripremamo ih za stvaran svijet u kojem se greške rade, a slijede im posljedice. Njegovi komentari stigli su kao odgovor na rezultate istraživanja u kojem je otkriveno da su otpornost i znatiželja dva osnovna sastojka za uspjeh učenika.

"Kod djeteta je priznavanje pogreške velik korak", kazao je dr. Anthony Williams, stručnjak u dječjoj psihologiji na Sveučilištu Sheffield. "Čak i mi odrasli imamo problema s preuzimanjem odgovornosti za greške. Ali biste li nam oduzeli tipku 'delete'? Možete li zamisliti svoj da radite svoj posao da vam netko oduzme tipku 'delete'? U stvarnom svijetu stalno radimo manje greške, prepravljamo, mijenjamo", napomenuo je.
 

Pročitajte više