"Hakerski napad na Sony je pomno planirani zločin", a oglasila se i optužena Sjeverna Koreja

Foto: Shutterstock

FORENZIČAR kojeg je korporacija Sony unajmila da istraži masovni hakerski napad na njihov holivudski studio kazao je da se radi o dobro planiranom zločinu bez presedana u izvedbi organizirane skupine, saznaje se iz pisma upućenog čelniku Sonyja u subotu.

>> Novi hakerski napad: Procurili Sonyjevi filmovi

>> Hakeri otkrili plaće glumaca

Kevin Mandia, osnivač tvrtke za cyber sigurnost, svoje je komentare e-mail poštom poslao izvršnom direktoru Sony Pictures Entertainmenta (SPE) Michaelu Lyntonu.

To su prvi objavljeni detalji istrage, no ono što javnost najviše zanima ostalo je skriveno - kolika je šteta počinjena mreži studija i imaju li istražitelji nekih tragova koji bi mogli otkriti tko stoji iza ovog najrazornijeg hakerskog napada na neku kompaniju na američkom području.

Izvori bliski istrazi izjavili su da je Sjeverna Koreja glavni osumnjičenik ovog cyber napada.

S druge strane, Sjeverna Koreja u nedjelju je poručila kako bi snažan hakerski napad na tvrtku Sony Pictures Entertainment mogao biti djelo simpatizera te države, a optužbe da je Pjongjang umiješan u to energično je odbacila.

Državni mediji u nedjelju podsjećaju da je Sjeverna Koreja pozvala svijet da ju obrani od komedije "Intervju", koju će objaviti Sony, o zavjeri za ubojstvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja objavila je kako taj film tretira kao "ratni čin".

"Hakiranje Sony Pictures možda je pravedničko djelo simpatizera i pobornika Sjeverne Koreje i odgovor na taj poziv", navodi se u uvodniku službene korejske novinske agencije KCNA.

Pročitajte više