Hrvatska plesačica Petra Hajduk snimila spot s grupom Franz Ferdinand: Snimanje je bilo suludo, no superzabavno!

Foto: Facebook, Screenshot YouTube

ZAGREBAČKA plesačica s londonskom adresom, Petra Hajduk, zablistala je u najnovijem spotu grupe Franz Ferdinand za pjesmu "Love Illumination"!

Lijepa plavuša u Londonu već godinama radi kao profesionalni plesač i model, a za Englesku se odlučila nakon što je u Hrvatskoj završila Školu suvremenog plesa Ane Maletić i provela godinu dana na akademiji Codarts u Rotterdamu. U Londonu je završila program Diploma in Dance Studies na akademiji Laban te započela karijeru profi plesačice.


Stupili smo u kontakt s Petrom te saznali kako je došlo do suradnje sa superpopularnom grupom Franz Ferdinand te kako je bilo na snimanju.

1. Koliko dugo radiš kao profesionalni plesač u Londonu?

U London sam se preselila prije 5 godina, prvu godinu sam provela na akademiji, a onda sam počela raditi.

2. Kako je došlo do suradnje s grupom Franz Ferdinand?

Čula sam za audiciju na kojoj su tražili suvremene plesače i tek tamo saznala da se radi o novom spotu grupe Franz Ferdinand. Bilo je stotinjak plesača na audiciji,  a tražili su 4 cure i 4 dečka. Morali smo naučiti koreografiju i otplesati par puta u manjim grupama, nakon čega su nam rekli da će nam javit koga su izabrali.

3. Kako je izgledalo snimanje?

Jako nerealno! Na setu su imali burlesque plesačicu, drag queen, patuljka, dva dečka obučena u konja s velikim cipelama, razne maske i čudne kostime. Ali direktor je htio da spot bude čudan i pomalo trashy. Osim nevjerojatnog iskustva, moram reći da je snimanje bilo jako zabavno jer smo se zbog svih tih čudnih scena dosta nasmijali!



4. Jesi li znala da će redatelj izdvojiti tebe za zasebne scene ili je to bilo slatko iznenađenje?


Nisam znala. Prije snimanja dok smo išli kroz koreografiju redatelj me poslao kod vizažista koji su me pitali "Dakle ti si glavna plesačica?", što me iznenadilo jer mi do tad nitko nije ništa rekao. Nakon toga me redatelj počeo tražiti da snimam male solo scene koje možete vidjeti u spotu.



5. Jeste li upoznali dečke iz grupe?


Da, dečki su super. Svi su došli upoznati nas i popričati s nama, reći nam da izgledamo super i zahvaliti nam se što smo dio njihovog spota. Jedan od njih mi je čak dao svoj e-mail ako želim doć na njihov koncert!

6. Ima li kakvih zabavnih zgoda sa snimanja?


Neke scene koje sam morala odraditi su bile čudne, ali zabavne. Redatelj me tražio da senzualno jedem trešnje i jagode pred kamerom; onda sam imala glavu na pladnju i morala sam vrištati dok su podigli poklopac. Scena s drag queen na setu je bila toliko smiješna da je u jednom trenutku redatelj u zezanciji rekao 'Definitivno idemo u pakao nakon ovog'.



7. Kako bi usporedila hrvatsku i englesku plesnu scenu, može li se u Londonu pristojno živjeti od toga?

Plesna scena u Londonu je, naravno, puno veća. U Hrvatskoj mi je bilo lakše raditi jer je krug plesača manji. Ovdje je konkurencija puno veća, ali ako se držiš tog kruga i stalno ides po audicijama - može se pristojno živjeti. Dosta plesača ovdje ima posao sa strane kako bi imali osiguranu plaću jer s plesom nikad nisi na ziher, jedan mjesec imaš hrpu poslova, drugi mjesec apsolutno ništa. Trenutno se plesne organizacije jako zauzimaju za plesače i pokušavaju osigurati da nema plesnih poslova na kojima plaćaju ispod minimuma ili samo plaćaju hranu, što je odlično s obzirom da ljudi ponekad ne uzimaju plesače ozbiljno i misle da ne moramo plaćati račune.



8. Na kojim projektima trenutno radiš?

Zadnje 2 godine radim za Studio 68 gdje sam direktorica programa 'Training Academy', držim satove i dio sam kompanije Masters of Movement s kojima treniram i nastupam. Trenutno imamo pauzu s obzirom da je ljeto i svi su na godišnjem ali istovremeno pokušavam raditi što više mogu. Ovaj tjedan sam snimala ljetni plesni video za jednu od Studio 68 koreografkinja, danas snimam video za glavnog glumca i plesača iz 'Street Dance' filma Ukweli Roach, a sljedeći dan moram biti double za Elaine Paige. Sljedeći vikend napokon letim za Hrvatsku gdje sam se planirala odmoriti ali je ispalo da ću i tamo raditi.

9. Planiraš li se vratiti u Hrvatsku?

Trenutno ne razmišljam o povratku, sretna sam u Londonu i vidjet ću koliko će to trajati. Možda ću ostati ovdje, možda se preseliti u drugu državu a možda završiti natrag u Hrvatskoj. Što se tiče toga uvijek sam bila spontana i čekala da vidim gdje će me karijera odvesti.

Pročitajte više