Hrvatski glazbenici o Whitney Houston: "Lakoća kojom je pjevala je bila nevjerojatna"



PJEVAČICA Whitney Houston tijekom ovog vikenda nađena je mrtva u hotelskoj sobi na Beverly Hillsu. U kadi ju je našla frizerka koja je bila među osobljem koje je pjevačicu spremalo za nastup na tulumu Clivea Davisa.

Brojni obožavatelji, prijatelji i kolege su putem društvenih mreža izrazili svoje saučešće i  putem glazbenih poveznica odali počasti jednoj od najvećih glazbenih diva kojoj je nadimak bio i The Voice.

Nakon reakcija stranih pjevača, svoje komentare dali su i domaći glazbenici poput Vanne, Natali Dizdar, Borisa Novkovića, Đanija Stipaničeva te Jacquesa Houdeka. Svi se slažu u jednom, svijet je izgubio divu neponovljiva glasa.



Vanna: Nikad ne bih snimila obradu neke njene pjesme, savršenstvo ne treba obrade


"Whitney Houston se pojavila sredinom osamdesetih kao pjevačica pop glazbe pod snažnim utjecajem rhythm and blues korijena. Njene brže pjesme su kao i ostale u to vrijeme, počeci dance glazbe dok je njena interpretacija u baladama pod snažnim utjecajem gospel pjevanja koje je presudno za najviše vokalne domete koje je dosegnula kao nijedna pjevačica prije nje. Sigurna sam da se tako brzo neće pojaviti pjevačica koja će tako silno utjecati na druge, mlađe, ali i na interpretatore svoje generacije. Htjeli to priznati ili ne, veliki postotak interpretatora danas nosi u sebi mnogo od tog načina na koji je pjevala ona. Lakoća kojom je pjevala je nevjerojatna, a njena privlačnost i nenametljivi i neagresivni seksipil su neodoljivi", komentirala je Vanna za Index.

Kako sve češće svjedočimo da nas na tragične načine napuštaju najvrjedniji glazbenici, pitali smo je da nam komentira koji bi uzrok tome mogao biti. "Oduvijek je tako bilo, često su nas napuštali najbolji i najtalentiraniji bez obzira koliko cijenjeni i voljeni bili, bez obzira koliko novaca zaradili. Morali bi nam to objasniti psiholozi. Samo je jasno da poslovna afirmacija nije garancija za sreću na onom prizemnom, svakodnevnom nivou. Život je mozaik od milijun fragmenata, kod poznatih osoba vidimo samo ono što nam oni žele pokazati. To ne znači da ih poznajemo i da możemo o njima ispravno suditi. Gledajući Whitney posljednjih godina, mnogo sam puta poželjela da se poznajemo jer mi se učinilo da bih joj mogla nekako pomoći kao osobi. Njene posljednje snimke su mi bile i više nego dovoljan dokaz da je kao pjevačica svoju karijeru završila, ali nisam mogla podnijeti gledati je da propada kao čovjek. No, ja sam samo običan fan iz male zemlje i nemam utjecaja na svoje idole", rekla je Vanna pa smo je morali i pitati, što misli, što jednog vrsnog i uspješnog glazbenika natjera da se oda porocima. "Ne znam i ne razumijem to ropstvo nečemu za što znaš da te ubija, najprije sve ljudsko u tebi, a na kraju i tebe kao čovjeka. Ne znam je li droga tu kako bi zadržao umjetnički talent ili se drogiraš jer vidiš da te taj talent, a time i uspjeh, napušta pa trpljenje života postane preteško", komentirala nam je.

Ipak, Vanna nam je priznala da će joj Whitney ostati najdraža pjevačica te da neće prestati slušati njene predivne pjesme. "Znam sve njene pjesme i ona će zauvijek ostati moj broj jedan. Vjerojatno ću i često zaplakati kad ću je čuti ili vidjeti kako pjeva iako sam je davno isplakala, samu sam sebe pripremila na vijest o njenoj smrti da mi bude lakše. Ali nije", otkrila je. Pitali smo Vannu i bi li voljela i sama obraditi neku pjesmu od Whitney, a ona je samo kratko rekla: "Ne, savršenstvo ne treba obrade".



Đani Stipaničev: Whitney je još jedna žrtva slave


Glazbenik Đani Stipaničev, koji je surađivao s jakim glazbenim imenima, također se osvrnuo na smrt Whitney Houston. "Još jedna žrtva slave. Bila je jedna od najvećih r 'n' b pjevačica", rekao je te dodao: "Možda najbolja interpretacija bilo koje pjesme uopće, pjesme Dolly Parton ili I Will Always Love You".

Jacques Houdek: "I will always love you, Whitney
!"

"Tužan sam beskrajno! Napustila nas je jedna od najvećih pjevačica svih vremena, The Voice, Whitney Houston. Nije na nama da sudimo njenim životnim izborima, na nama je da vrednujemo njenu golemu glazbenu ostavštinu. Privilegirani smo jer smo svjedoci vremena u kojem je glazbeno djelovala ova izvanserijska umjetnica. R.I.P. Whitney, 'I will always love you'!", iskreno i emotivno je komentirao odlazak pjevačice Jacques Houdek.


Boris Novković: To je ono nešto što kad slušate znate da život nije samo egzaktna nauka


Kantautor, glazbenik i pjevač Boris Novković također se prilično emotivno osvrnuo na odlazak sjajne pjevačice. "Izuzetan vokal, to je ono nešto što kad slušate, znate da život nije samo egzaktna nauka jer njen vokal zadirao je u božanske sfere. Nažalost, kako to često biva kod umjetnika, sam način života bio je nesretna sudbina jer je očito srce u takvih umjetnika preveliko i krhko da bi se nosilo sa svim nepravdama ovog svijeta. Žao mi je, bila je neponovljiva", rekao je Boris.

Natali Dizdar: Bila je definitivno kraljica svog vremena


"Jako mi je žao što je umrla, mislim da je svaka pjevačica moje generacije prošla svoju 'Whitney
Houston' fazu, bila je definitivno kraljica svog vremena i za mene možda najtalentiranija pjevačica svih vremena, sa izraženim stilom, kako u pjevanju tako u svemu ostalom", kratko je komentirala Natalie Dizdar.

Pročitajte više