Hrvatski natjecatelji ostvarili najbolji rezultat u povijesti na svjetskoj matematičkoj olimpijadi

Foto: PR

OD 4. DO 16. srpnja 2015. godine održana je 56. Međunarodna matematička olimpijada u gradu Chiang Mai u Tajlandu.

Na natjecanju su nastupili učenici iz 104 zemlje, a hrvatska reprezentacija je po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela izvanredno 15. mjesto. Bolji rezultat od Hrvatske su osvojile uglavnom zemlje dalekog istoka, a od europskih zemalja samo Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska.

Na olimpijadi je ukupno sudjelovalo 577 natjecatelja, a Republiku Hrvatsku su predstavljali:

Adrian Beker (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
Ivan Lazarić (4. razred, Gimnazija Pula, Pula)
Lukas Novak (2. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec)
Petar Orlić (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
Daniel Paleka (3. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar)
Kristijan Štefanec (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)

Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učenici se natječu pojedinačno, a najbolji za svoj uspjeh dobivaju medalje. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova.

U iznimno jakoj konkurenciji, Adrian Beker je osvojio zlatnu medalju. Petar Orlić, Kristijan Štefanec i Daniel Paleka osvojili su srebrnu medalju, a Ivan Lazarić broncu. Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Također, nastavljen je niz osvajanja zlatnih medalja započet prije četiri godine.

Izbor i pripreme hrvatske ekipe za Međunarodnu matematičku olimpijadu se provode pod organizacijom Hrvatskog matematičkog društva. Natjecatelje su tijekom godine pripremali njihovi mentori u školama i centrima izvrsnosti, članovi udruge Mladi nadareni matematičari, te mnogi bivši natjecatelji. Svima zahvaljujemo na trudu i spremnosti da svojim volonterskim doprinosom osiguraju bolju pripremu ekipe.

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na financijskoj podršci kojom je omogućeno putovanje ekipe u Tajland, a Nanobitu d.o.o. i Zagrebačkoj školi za menadžment na donacijama za održavanje Hrvatske matematičke olimpijade na kojoj je izabrana ekipa.

Povratak ekipe iz Tajlanda u Zagreb planiran je u 12 i 15 u subotu 18.srpnja letom preko Dohe.

Pročitajte više