Hrvatski osnovnoškolci imaju sjajne poduzetničke ideje

Foto: Shutterstock

UČENICI 3.a razreda osječke Osnovne škole Vladimira Becića i njihova učiteljica Marija Požgaj našli su se među 13 ovogodišnjih dobitnika nagrade Osječko-baranjske županije za najbolju poduzetničku ideju - za edukativnu slikovnicu o Osijeku.

Slikovnica koju su izradili učenici zove se "Interaktivna slikovnica grada Osijeka", a sadržava podatke o povijesti grada od turskog doba do danas te izbor turističkih odredišta. Cilj je slikovnice da roditelji ne moraju plaćati turističke vodiče kako bi djeca upoznala svoj grad jer na zanimljiv način predstavlja povijest i sadašnjost. Svaka priča je ilustrirana dječjim crtežima, a učenici su sami pripremili rebus, križaljke i labirinte.

Učiteljica Marija Požgaj rekla je za Hinu kako je pravo zadovoljstvo raditi s djecom nešto novo te da su iznimno ponosni što su se našli među 13 ovogodišnjih dobitnika nagrade Osječko-baranjske županije za najbolju poduzetničku ideju. "Tijekom rada na slikovnici obilazili smo razne dijelove grada, posebno povijesnu osječku jezgru Tvrđu, razgovarali s povjesničarima, posjećivali Gradsku i sveučilišnu knjižnicu", objasnila je.

Novčana nagrada iznosi tri tisuće kuna i biti će uložena u razredni "Kutak za bajke" za njegovu dodatnu opremu. Dodala je da djeca neobično rado borave u tom kutku sa starim naslonjačem, gdje čitaju bajke, slušaju glazbu i druže se na poseban način.

Dio novca dobit će učenik koji nema dovoljno novca za skorašnju ekskurziju. Slikovnica je sada u radnoj verziji, a učenici 3.a razreda Osnovne škole Vladimira Becića i njihova učiteljica vjeruju da će skupiti dovoljno novca za njezino tiskanje i distribuciju.

Osječko-baranjska županija ove je godine dodijelila 13 nagrada za najbolju poduzetničku ideju u ukupnom iznosu od 60.000 kuna. Nagrade se odnose za osmišljavanje projekata iz ekologije, turizma, gospodarstva itd. U posljednjih pet godina Osječko-baranjska županija uložila je milijun kuna u nagrade za najbolje poduzetničke ideje.

Pročitajte više