Hrvatski predstavnici ostvarili vrhunske rezultate na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Foto: PR

NA ZAVRŠENOJ osmoj srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u njemačkom Dresdenu, sudjelovalo je ukupno 60 učenika iz deset srednjoeuropskih država.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila treća u konkurenciji 10 država, te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni brončanim medaljama.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Ivan Lazarić iz Pule osvojio je zlatnu medalju i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su u potpunosti točno riješili sve zadatke.

Ovo je prva zlatna medalja za Hrvatsku otkad postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade, a i rezultati ostalih učenika su izvanredni.

Po prvi put su svi naši predstavnici osvojili medalju - Domagoj Bradač i Kristian Vedran Budrovčan osvojili su srebrne, a Lukas Novak, Josip Pupić i Kristijan Štefanec brončane medalje.

O iznimno velikom rezultatu govori i činjenica da je zbroj bodova svih članova hrvatske ekipe na pojedinačnom natjecanju najveći u konkurenciji svih država koje su sudjelovale na Olimpijadi.
 

Pročitajte više