Hrvatski redatelji nagrađeni festivalu u Los Angelesu

Screenshot: YouTube

HRVATSKI film "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića, film o snimanju filma, osvojio je na ovogodišnjem South East European Film Festivalu u Los Angelesu nagradu "Bridging the Borders" za najbolji dugometražni igrani film, koju dijeli sa slovenskim "Zavedi me" Marka Šantića, najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića, a kratkometražnim dokumentarcem film "Krasotica večeri" Davora Borića.

Žiri nagrade za najbolji dugometražni film ocijenio je da oba redatelja predstavljaju svježe, nove glasove iz istočne Europe - za Marasovića su ustvrdili kako minimalistički ispituje prirodu kreativnosti, a za Šantića, redatelja iz Splita koji je filmsku akademiju završio u Ljubljani, kako se u svom prvijencu prikazao priču iz radničke klase. U žiriju su bili pisac Bret Easton Ellis, filmski kritičar Brent Simon i filmski kurator Chale Nafus.

Nebojša Slijepčević nagrađen je za svoj već proslavljeni film o spajanju usamljenih srca u dalmatinskom zaleđu, dok je moldavski redatelj Igor Cobileanski osvojio nagradu za najbolji dugometražni prvijenac, film "The Unsaved".

Filmovi "My Beautiful Country" iz Njemačke i "Puzzle" iz Rumunjske podijelili su nagradu za najbolju fotografiju za igrani film, a srpski film "Kosma" za najbolju fotografiju u dokumentarnoj kategoriji.

Srpski kratki film "Rujka" Strahinje Savića nagrađen je u kategoriji kratkog igranog filma, a Nikola Ilić iz Švicarske dobio je posebno priznanje za film "Little Yugoslavia".

Publika, koja je prošle godine najboljim proglasila film "Halimin put" Arsena A. Ostojića, ove je godine kao najbolji izabrala mađarski dokumentarac o Holokaustu "There Was Once" Gabora Kalmana.

Na festivalu je od 1. do 5. svibnja prikazano 35 filmova na sedam lokacija, među kojima je bilo i prestižno kino Udruženja scenarista (Writers Guild Theater). South East European Film Festival održava se od 2006., a posvećen je filmskoj i kulturnoj raznolikosti Jugoistočne Europe. Ove se godine održao na temu "Europe u previranju", ističući turbulentnu povijest regije u proteklih petnaest godina.

Pročitajte više