Hrvatski znanstvenik osvojio prestižnu američku nagradu i 250.000 dolara

TROJE istraživača iz biologije, kemije i fizike, prvi su laureati ovogodišnje američke Nagrade Blavatnik za mlade znanstvenike.

Ona se dodjeljuje za postignuća u znanosti znanstvenicima mlađima od 42 godine, a među ovogodišnjim dobitnicima je i hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, koji je ujedno i profesor na MIT-u u Bostonu. Dobitnici primaju novčanu nagradu od 250.000 dolara, a dodjeljuje ju humanitarna fundacija koju je osnovao milijarder Leonard Blavatnik i koja se dijeli od 2007. godine. Nagradom se znanstvenike nagrađuje za znanstvenu odvažnost, perspektivnost i prethodna postignuća, piše Scientific American.

Marin Soljačić, 40-godišnjak koji je u svjetskim okvirima možda i najugledniji hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na MIT-u postao je 2011. godine, a pretežno se bavi unaprjeđivanjem bežičnog prijenosa struje. "Ja osobno s ciljem pokušavam riskirati i raditi odvažne korake, umjesto da se okrećem 'sigurnijim' projektima", kazao je Soljačić i dodao da je ova nagrada "velika potvrda da način na koji radim funkcionira": "Ovo će me potaknuti da budem još odvažniji u svojem istraživanju u budućnosti", zaključio je.

Osim Soljačića nagradu su dobili i Adam Cohen, 35-godišnji kemičar s Harvarda i 40-godišnja Rachel Wilson, neurobiologinja, također s Harvarda.

Njih su troje "preživjeli" izlučni proces u kojem se nalazilo 322 nominiranih sa 164 američka sveučilišta.

Pročitajte više