I najveći holivudski "uvlakači" ustali protiv Obame zbog špijunske afere

Foto: JLP

BROJNE holivudske zvijezde tijekom mandata američkog predsjednika Baracka Obame često su znale pokazati svoju manje simpatičnu stranu konstantnim podilaženjem i javnim istupanjem u kojem su rijetko kritizirali čak i manje popularne poteze administracije, a mnogi su ih zbog toga nazivali "uvlakačima".

Međutim, špijunska afera koja ovih dana potresa svjetske medije na reakciju je potakla i dosadašnje simpatizere kao što su glumac John Cusack te redatelji Michael Moore i Judd Apatow.

Cusack je tako na svom Twitteru objavio: "Obama postaje sljedeći Nixon". Judd Apatow napisao je: "Što je ovo, Sjeverna Koreja? Preplavljeni smo informacijama i gomilom problema - prestali smo brinuti" i dodao da je riječ o neoprostivom kršenju privatnosti i prava američkih građana.

Michael Moore koji je često branio Obamu i koristio ga kao šlagvort za napade na republikance također se osvrnuo na aferu: "Ova je administracija izgubila kredibilitet" i ukazao na Obaminu izjavu iz 2007. kada je obećao da više neće prisluškivanja i špijuniranja američkih građana.

Maher ostao dosljedan

No, voditelj i komičar Bill Maher ostao je dosljedan i rekao da podržava i prisluškivanje i način na koji se predsjednik nosi sa skandalom.

"Nemam problema s tim što je Obama u uredu. Na neki mu način vjerujem. Živimo u svijetu prepunom nuklearnog oružja. Postoje i vjerski fanatici koji bi se voljeli dokopati tog oružja i detonirati ga. Presudila je činjenica da grad može biti sravnjen u jednoj sekundi. Ne kažem da je provjeravanje vaših mailova dobra stvar, ali ne želim se pretvarati da bih ispao hrabar. Činim to zato što sam uplašen". 

Podsjetimo, zviždač Edward Snowden je britanskom Guardianu i američkom Washington Postu dostavio dokumentaciju koja dokazuje da američki špijuni neovlašteno nadziru građane diljem svijeta. Osim što prisluškuju telefonske razgovore, američke tajne službe nadgledaju promet koji se odvija preko servera Googlea, Facebooka, Applea, Skypea, Microsofta.

Pročitajte više