I to smo dočekali: U Londonu predstavljen Rex - prvi umjetni čovjek na svijetu

Foto: AFP

GODINAMA je postojao samo u mašti znanstvenika, no to više nije slučaj. Tim znanstvenika stvorio je prvog bioničkog robota s umjetnim organima, udovima i sintetičkom krvlju kojem su nadjenuli ime Rex, a izložen je danas u londonskom Znanstvenom Muzeju.

Ovo zapanjujuće stvorenje u svom tijelu sadrži najnaprednija dostignuća tehnologije, baš kao i umjetnu gušteraču, bubrege, slezenu i dušnik, a tu je i funkcionalni dišni i krvožilni sustav. Dvometarski robot kreiran od robotičara iz Shadow Robot Company nema toliko toga zajedničkog s njegovim prethodnikom Stevom Austinom iz 1970. koji je postojao samo na malim ekranima, u seriji "Six Million Dollar Man".

Daily Mail donosi kako je Rex napravljen prema licu švicarskog istraživača Bertolta Meyera, koji se rodio bez lijeve ruke, a kasnije mu je nadomještena upravo onom bioničkom. "Iz osobnih sam se razloga često zanimao za bioničku tehnologiju misleći kako će se nešto promjeniti kroz pet ili šest godina. A već smo se sada našli u situaciji da možemo stvoriti jedno izvrsno i prekrasno tijelo", rekao je Meyer.

Zanimljivo je kako znanstvenici predviđaju da bi bioničkim organima ljudi sebi mogli produžiti život, a ukoliko mozak zamijenimo memorijskim čipovima naš bi život postao vječan. Međutim postavljaju se dva pitanja - hoće li stanovništvo u bliskoj budućnosti mijenjati zdrave organe bioničkima jer su oni bolji, te hoćemo li u cijeloj priči mi ostati mi ili se pretvoriti u robote.

Pročitajte više