Informatičari s MIOC-a o sjajnim rezultatima u SAD-u: Cjelogodišnji trud se isplatio

Foto: MIOC

U ORLANDU na Floridi 23. ovog mjeseca održano je međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola All-Star ACSL 2015 na kojem su juniorski i seniorski timovi XV. gimnazije osvojili 1. mjesto, dok je Intermediate tim osvojio 4. mjesto.

Inače, ACSL (American Computer Science League, www.acsl.org) je natjecanje učenika srednjih škola u informatici, odnosno programiranju. ACSL od 1979. okuplja najbolje učenike srednjih škola širom SAD-a iz informatike, a ove je godine tijekom kvalifikacija za finalni turnir okupio učenike iz preko 200 srednjih škola iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije. Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije: Juniorski, Intermediate i Seniorski dio natjecanja.

Nakon što se ekipa učenika s mentorima, profesoricom Renatom Gjurić i profesorom Nikolom Dmitrovićem, vratila u Hrvatsku, ispričali su nam kako im je bilo i koliko su se pripremali za ovaj sjajan rezultat.

"Od prvog nastupa 1995. godine, XV. gimnazija je 14 puta sudjelovala na finalnim turnirima koji se uvijek održavaju u SAD-u. Ukupno je osvojeno 12 prvih, 10 drugih i tri treća timska mjesta. U zadnje dvije godine učenici su osvojili jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto", navodi profesor informatike i mentor učenika, Nikola Dmitrović.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela, od programerskog i teoretskog dijela. U prvom dijelu učenici tijekom tri sata zajedničkim naporima rješavaju četiri, pet ili šest zadataka. U drugom dijelu svaki član tima 45 minuta samostalno rješava osam ili 12 teoretskih zadataka. Na kraju, svi bodovi se zbrajaju i to je zajednički učinak tima. U programskom dijelu sva tri tima su imala su stopostotni učinak, pa je pojedinačni učinak članova tima odlučivao o pobjedniku, objašnjava nam Dmitrović

"Tim je jak koliko je jaka njegova najslabija karika", ističe profesor, te dodaje: "Za programerski dio natjecanja učenici su se spremali na zajedničkim pripremama za sva domaća i međunarodna natjecanja iz informatike. Učenike su pripremali njihovi profesori informatike, a veliku pomoć su dobili i od nekadašnjih učenika natjecatelja, a sada studenata zagrebačkih fakulteta. Samostalni rad svakog učenika je temelj napretka i svatko od njih to radi iz zadovoljstva.

Za teoretski dio natjecanja učenici su se pripremali na posebnim pripremama jer dio gradiva koji se traži na natjecanju nije u redovnom planu i programu naših škola.

Pripreme su započele početkom nastavne godine i kontinuirano se odvijale skoro svaki tjedan do finalnog turnira. Odlazak na natjecanje za tri tima s po pet učenika iziskuje velika novčana sredstva. Moramo se zahvaliti našim donatorima koji su prikupili sredstava i omogućili nam odlazak u Orlando. Moramo istaknuti Hrvatsku udrugu poslodavaca, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Šećeranu Viro, Končar, Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Svi su oni prepoznali naše potrebe i mogućnosti te nam pomogli da ih i ostvarimo.

Za svoj uspjeh, učenici su kao nagradu od organizatora dobili dva e-čitača Kindle Paperwhite. Njih ćemo pokloniti nekome kome je to potrebnije jer su nama pomogli oni koji su mogli, a mi ćemo pomoći drugima na način na koji možemo.

Svoje uspjehe zahvaljujemo izvrsnim učenicima koje imamo u školi te kontinuiranom dodatnom radu s učenicima".

A o tome kako im je bilo u SAD-u, Dmitrović kaže: "Posjet SAD-u uvijek je jedno posebno iskustvo. Učenici upoznaju drugačiji način život, drugačije prehrambene navike, klimu, organizaciju države. Temperatura zraka u Orlandu bila je oko 34 stupnja uz visoku vlažnost zraka. Kroz upoznavanje s članovima drugih timova učenici vide multikulturalnost na djelu, upoznaju se njihovima navikama i običajima.

Ovo je već peti put da sam imao priliku voditi učenike na natjecanje u SAD. Svake godine je novi izazov sve to organizirati, provesti i raditi s učenicima. Uvijek imamo problem kod prikupljanja novca za ovakvo putovanje. Ali svake godine se nekako snađemo i uvijek naučimo nešto novo. Ove godine moramo zahvaliti donatorima koji su nam pomogli i omogućili odlazak na natjecanja. Ponosan sam na svoje učenike koji su ostvarili ovaj rezultat".

I jedan od Juniora, Petar Nizić-Nikolac, otkrio nam je ukratko svoje dojmove. "U ovih sedam dana koje smo proveli u Americi, zaokružili smo sav trud koji smo unijeli tijekom cijele godine kao što su dolazak na grupe svaki tjedan, pripremanje kod kuće za natjecanje te pisanje svih četiriju kvalifikacijskih kola.

Nakon što smo i tih sedam dana završili, shvatili smo da se taj cjelogodišnji trud i isplatio postignuvši prvo mjesto (Juniori) što nama natjecateljima te i našim mentorima iznimno mnogo znači. Taj uspjeh smo proslavili druženjem i obilaskom grada Orlanda, što nam je bilo veoma zabavno", kaže nam Petar.

Pročitajte više