Inspiracija za sve: On ima Downov sindrom, ali i fakultetsku diplomu

Screenshot: YouTube

ŠPANJOLAC Pablo Pineda je prvi Europljanin s Downovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu. Diplomirao je edukacijsku psihologiju, a osvojio je i neke glumačke nagrade. Danas radi u zakladi koja potiče socijalno uključivanje svih ljudi.

Prognoza prilikom rođenja djeteta s Downovim sindromom jest da nikad neće moći nadići psihičku razinu četverogodišnjaka. Pablo, u čijem genetskom naslijeđu kromosom 21 nije dvostruk, kao što je uobičajeno, već trostruk s tim se ne slaže.

"Ne slažem se s tim da je Downov sindrom bolest, za mene je to osobna karakteristika. Ja sam dobro i zdrav sam, ne smije nas se tretirati kao bolesnike. Postoje i druge predrasude, o kojima biste mogli napisati knjigu", rekao je u intervjuu za Documentos TV.

Dodao je kako ljudi sažalijevaju one s Downovim sindromom, a najčešća je predrasuda da nisu inteligentni.

"Teško je suočiti se s postojećim predrasudama oko Downovog sindroma, a istodobno se boriti sa zahtjevima koje pred tebe postavlja visoko obrazovanje. Ali ti izazovi donijeli su mi mnogo koristi", rekao je.

Dodao je kako bi volio postati primjer drugim osobama s Downovim sindromom, ali i onaj koji će pobiti predrasude.

"Želim pokazati da ako se potrudite oko onoga što želite, možete napraviti sve što hoćete. No pored onoga što ja mogu postići, očekujem i da društvo odradi dio posla. Ne želim da ovo bude trud samo s jedne strane, ovo je tek početak koji treba ljudima pokazati da mi možemo sve što mogu drugi. Ako ste vi taj koji postavlja barijere, upravo vi uništavate mogućnosti drugih", rekao je. 

Pročitajte više