Ispijanje krvi i ljudske lubanje u prahu: Kanibalizam u Europi trajao do 19. stoljeća

VIŠE tisuća pilula punjenih ljudskim mesom u prahu pronađeno je ovih dana u Južnoj Koreji.
Za pilule koje su se koristile kao "lijek za sve", vjeruje se da su ostaci pobačene ili mrtvorođene djece koja su bila pohranjena, osušena i zatim pretvorena u prah.

Iako je ova vijest šokirala mnoge, u čak dvije nove knjige tvrdi se kako Europljani nikada nisu imali problem s kanibalizmom - od svijeća napravljenih od ljudskog sala 1880., do ispijanja krvi i spravljanja lijekova od zgnječenih ljudskih lubanja, piše Daily Mail.


Prema novoj knjizi "Medicinal Cannibalism in Early Modern English Literature and Culture", autora Louisea Noblea, mnogi Europljani (od kraljevske loze do znanstvenika) koristili su ljudsku krv, salo ili kosti kako bi riješili zdravstvene poteškoće poput glavobolja ili epilepsije.

Druga knjiga, "Mummies, Cannibals and Vampires: The History of Corpse Medicine from the Renaissance to the Victorians", autora Richarda Sugga, tvrdi kako je Thomas Willis, pionir znanosti o mozgu iz 17. stoljeća spravio napitak za apopleksiju (nagli prestanak funkcioniranja dijelova ili cijelog organa, uslijed oštećenja krvotoka) i to miješajući ljudsku lubanju u prahu i čokoladu.

Također, Sugg naglašava kako je svježa krv u ta vremena bila iznimno cijenjena zbog svojeg učinka na vitalnost organizma. U Francuskoj je 1679. postojao čak i recept po kojem se od krvi mogla napraviti marmelada.

Pročitajte više