Ispovijed bivše članice kulta: Vjerskom fundamentalizmu valja pristupiti kao psihičkoj bolesti!

Screenshot: TEDTalk

EKSTREMIZAM je s vremenom postala senzacionalistička poštapalica omiljena kod političara i medija koji uz pomoć izraza pokušavaju određenu grupu prikazati kao lošu

No, što je uopće ekstremizam? Diane Benscoter odlučila je pojasniti o čemu je riječ na vlastitom primjeru.

"Memetski virus"

"Kada sam imala 17 godina, o ekstremizmu sam naučila iz prve ruke. Mlada, ranjiva i u potrazi za lakim odgovorima na teška pitanja, napustila sam obitelj i postala žrtvom vjerskog kulta", započela je svoju priču Diane koja je počela slijediti Sun Myung Moon i postala žrtva njegovih manipulativnih taktika.

U svom predavanju za TEDTalk, Diane je definirala što joj se dogodilo kada je postala žrtvom "mesije". Ona, naime, tvrdi kako je riječ o "memetskom virusu", ideji koja se širi od uma do uma poput virusa.

"Bila sam spremna učiniti sve. Moj je mozak bio zatvoren, netolerantan i otporan na promjenu. Bila sam ekstremist", rekla je Diane.

Njezina je želja spriječiti terorizam ekstremnih skupina, ali tvrdi kako prije toga moramo razumjeti mentalni sklop njihovih vođa. Dodaje kako trebamo razumjeti i stanje onih koji su najpodložniji taktikama ekstremista. I za kraj, moramo razumjeti manipulaciju koja spaja sve vođe i njihove sljedbenike.


Vođe

"Slažem se s neuroznanstvenicom Kathleen Taylor koja tvrdi da vjerskom fundamentalizmu valja pristupati kao obliku psihičke bolesti", započinje Benscoter i dodaje kao su vođe ekstremnih organizacija ovisnici o moći i novcu, a svaka ovisnost u konačnici može dovesti do psihopatije.

U najopasnijim slučajevima, vođe mogu pod utjecajem vlastite ovisnosti dolaziti do moćnih i potencijalno opasnih otkrića, a to kao posljedicu može imati niz manipulativnih taktika kojima je cilj privući slabije pripadnike društva.

Sljedbenici

O teroristima je teško razmišljati kao o žrtvama, ali morate se zapitati što se odvija u umu onih koji na sebe stavljaju bombe koje aktiviraju na prepunim trgovima.

Uglavnom je riječ o mladim ljudima koji se osjećaju izgubljeno i traže jednostavne odgovore na kompleksna pitanja koje ekstremisti često nude.

"Kod današnjih terorista prepoznajem mnogo toga što je mučilo 17-godišnju mene. Bila sam ranjiva i postala ekstremist. Naravno, sljedbenici Moona nisu bili teroristi, ali moramo razumjeti njihov mentalni sklop", nastavlja Diane.

Što možemo učiniti?

Edukacija je najvažnija, a razgovor o važnim društvenim temama može pomoći u borbi protiv ekstremizma. Naravno, problem je daleko veći u zemljama pogođenim ratom gdje je vjerski fundamentalizam utkan u kulturu, a ljudi su izuzetno ranjivi.


Kada informacije o mentalnoj manipulaciji postanu opće znanje, moći gladni ekstremisti imat će manje uspjeha jer će i ranjivost potencijalnih sljedbenika biti manja.

Rat za mir

Važno je razumjeti kako manipulacija i ranjivost na manipulaciju funkcioniraju, a jednom kada se pojedinci "naoružaju" znanjem, lakše će se zaštiti od ostalih.

"Možemo pomoći onima koji su najranjiviji tako što smanjujemo njihov osjećaj izolacije i omogućujemo im da donose snažne odluke utemeljene na kritičkom razmišljanju. Zajedničkim radom, možemo stvoriti svijet koji je manje destruktivan", zaključuje Diane Bensecoter.

Pročitajte više