Isus u braku, svi u šoku: Pronađen papirus koji spominje Isusa i njegovu suprugu



NEDAVNO otkriveni dokazi ukazuju na ono o čemu se već neko vrijeme spekuliralo - Marija Magdalena i Isus bili su u braku. Iako je ovo otkriće u medijima odjeknulo poput bombe, radi se o potvrdi onoga o čemu su mnogi pričali stoljećima.

Fragment papirusa veličine 8x4cm na ovaj način potkopava stoljeća crkvene dogme sugerirajući da Božji sin nije bio u celibatu, piše Daily Mail.

Središnji dio pronađenog fragmenta ono je što je privuklo pažnju povjesničara, ali i medija. Naime, tamo se nalazi rečenica u kojoj Isus, koji se obraća svojim sljedbenicima, govori o svojoj ženi, a pretpostavlja se da je riječ o Mariji Magdaleni.

Iako se ne može točno utvrditi širi kontekst, u ovom malenom dijelu teksta Isus brani suprugu od kritike i govori da će "ona biti njegov učenik". Ako se utvrdi da je riječ o vjerodostojnim nalazima, na test će biti stavljeno stoljećima staro prikazivanje Magdalene i naglavačke preokrenuti kršćanski ideal seksualne apstinencije.


Ljubitelji Dana Browna vjerojatno su se već prisjetili "Da Vincijevog koda" u kojem se autor dohvatio upravo ove drevne teorije oko koje je izgradio svoj bestseler.

Karen King s Harvardskog sveučilišta jučer je predstavila svoje nalaze na međunarodnoj konferenciji u Rimu, a riječ je o nalazima koji su rezultat iscrpnog istraživanja s ciljem autentifikacije nađenog dokumenta.

"Ovaj dokument pokazuje da je seksualna zajednica za rane kršćane bila imitacija božjeg stvaranja koja je ujedno i duhovno ispravna i primjerena", rekla je profesorica King dodajući da je vjerojatno riječ o dokumentu koji je nastao stotinu godina nakon raspeća. 

Međutim, sve dok potrebni testovi ne budu odrađeni, nađeni dokument naći će se na meti kritika onih koji će pod upitnik dovoditi njegovu autentičnost. S druge strane, mnogi nezavisni istraživači, poput profesorice AnneMarie Luijendijk s Princetona, tvrde da bi uistinu mogla biti riječ o pravom dokumentu.

Pročitajte više