Iz Lovrečice ukrali kamene ploče sa stopama dinosaura stare 95 milijuna godina



KAMENA ploča na kojoj se nalazio dio otisaka dinosaura teropoda tijekom ožujka nestala je s plaže u Lovrečici kraj Umaga. Iako su se gradske vlasti prilikom izgradnje parkirališta trudile ne oštetiti ovaj dio povijesti star 95 milijuna godina, nepoznati počinitelji su je mjesecima kasnije jednostavno otuđili. Nestanak dijela kamene ploče uočio je Umažanin Alen Hlaj, član Speleološkog društva Buje koji je slučaj zajedno s arheologinjom Muzeja grada Umaga, Biljanom Petrović prijavio nadležnim institucijama, piše Glas Istre.

"U nekoliko sati uništeno je nešto što je priroda čuvala 95 milijuna godina. Ostalo je još nekoliko otisaka stopa na susjednim kamenim gromadama, ali manje su vidljive", izjavio je Hlaj za Glas Istre.

Nadležne institucije sad se nadaju kako će netko od mještana otkriti što se dogodilo jer je nemoguće da počinitelje nitko nije vidio zato što im je potrebno dva sata da se bagerom spuste na mjesto gdje su otuđene kamene ploče. Kazna za počinitelje ovog djela iznosi do 30.000 kuna ako su fizičke osobe, a do 250.000 kuna ako su pravne osobe.

Pročitajte više