Iza kulisa jedne od najpoznatijih tvrtki na svijetu: "Unutar Googlea je kao u ´Igri prijestolja´"

Foto: Guliver Image/Getty Images

RAŠIRENO je mišljenje da je Google tvrtka iz snova za svoje zaposlenike, a Business Insider sad donosi priču o tome kako to stvarno izgleda u njihovom sjedištu u Mountain Viewu. I ako je suditi prema izjavama njihovih izvora, stvari su prilično žestoke; i što se tiče seksa i što se tiče prevara, intriga i afera.

Tvrtka je to izgrađena na motu "Nemoj biti zao", ali prema spomenutom izvješću, čini se da je Google, umjesto na ljubavi i miru, izgrađen na žestokim odnosima koji bi svoje mjesto mogli pronaći u scenariju "Igre prijestolja". Štoviše, točno je takav opis i ponudio jedan od zaposlenika: "Unutar Googlea je kao u 'Igri prijestolja'".

Poticanje svađa koje je izmaklo kontroli

Naime, bivši zaposlenici tvrde da se iza kulisa u Googleu događaju mnoge stvari. Točnije, Larry Page i Sergey Brin navodno su poticali žestoke i glasne rasprave, pa i svađe, između svojih zaposlenika. Ali neki su okršaji otišli toliko daleko da šefovi sad ne znaju kako stati na kraj zavadama koje su nekoć otvoreno podržavali. Primjerice, Page je za vrijeme konferencije u veljači (na kojoj se odražavao niz tajnih sastanaka) svojim podređenima (a radi se o vrlo visoko pozicioniranim ljudima u tvrtki) direktno kazao kako više neće tolerirati njihove svađe jer tvrtka inače nikad neće biti ono što bi mogla i trebala.

Povod tomu navodno je bila netrpeljivost između dvoje bitnih ljudi u kući, Marisse Mayer (koja je na kraju otišla i trenutno je direktorica Yahooa) i Salara Kamangara, direktora YouTubea, za kojeg se priča da je "puno utjecajniji nego što mu titula govori". On je čovjek koji će uvijek na svoju stranu pridobiti Pagea i Brina, a budući da se nije slagao s Mayer, ona je bila ta koja je morala otići, piše Business Insider.

"Hormoni divljaju, a ne sjete se svi zaključati svoja vrata"


Ali, u Googleu nisu odnosi zategnuti samo zbog lobiranja, "umreživanja" i politikantstva, već i zbog seksualnih skandala koji razaraju nekoć dobre odnose. Izvori naime tvrde da se prošlog mjeseca saznalo da je oženjeni Sergey Brin bio u ljubavničkom odnosu sa zaposlenicom u Google Glassu, Amandom Rosenberg. A prije njega ona se viđala s jednim od Googleovih izvršnih direktora, Hugom Barrom.

I iako Google ima pisana pravila o ponašanju kad su u pitanju ljubavne veze među kolegama, zaposlenici tvrde da šefovi najčešće žmire na takve situacije. Štoviše, o tome je u svojoj knjizi "I'm Feeling Lucky: The Confessions Of Google Employee Number 59" pisao Douglas Edwards. U njoj on citira bivšu šeficu odjela ljudskih resursa: "Hormoni divljaju, a ne sjete se svi zaključati svoja vrata".

Jedan od zaposlenika to je prokomentirao riječima:"U tvrtki kao što je Google, u kojoj se na jednom mjestu mogu naći brojni talentirani ljudi, sasvim je prirodno da će se oni svidjeti jedni drugima. Isto je i u Facebooku".

Pročitajte više