"Izgubljeno evanđelje": Isus je bio oženjen za "Djevicu Mariju" i imao je djecu

Foto: Shutterstock

ISUS se oženio za Mariju Magdalenu i imao djecu, stoji u tekstu starom gotovo 1500 godina koji se pojavio u Britanskoj knjižnici, prenosi Independent.

Tekst je nazvan "Izgubljeno evanđelje" i preveden s jezika koji se povezuje s aramejskim, a na njemu su godinama radili profesor Barrie Wilson i pisac Simcha Jacobovici. U njemu se navodi i da je Marija Magdalena zapravo bila "originalna Djevica Marija", ali da je, kao što je navedeno, bila njegov žena, a ne majka.

Mnogi stručnjaci umanjili su povijesnu vrijednost ove biblijske ličnosti, ali prema prevoditeljima ovog teksta, ona je imala puno veću važnost nego što joj se prvotno pripisivalo, odnosno bila je uz Isusa u svim trenucima koji su se dosad povezivali s Djevicom Marijom.

Naravno, ovo nije prvi put da se otkrivaju razna "nova evanđelja" u kojima se tvrdi da je Isus bio u romantičnom odnosu s Marijom Magdalenom, a o tome su pisali i Nikos Kazantzakis u "Posljednjem Kristovom iskušenju" i Dan Brown u "Da Vincijevom kodu".

Za ovaj se tekst navodi da datira iz 570. godine te da je napisan na životinjskoj koži. U arhivima Britanske knjižnice nalazi se posljednjih 20 godina, a tamo je donesen iz Britanskog muzeja koji ga je 1847. godine kupio od trgovca umjetninama koji je tvrdio da ga je nabavio iz samostana sv. Makarija u Egiptu. Posljednjih 160 godina dokument su proučavali stručnjaci koji u njemu nisu pronašli "ništa zanimljivo", što se očito promijenilo kad je on stigao u Wilsonove ruke. Nakon šest godina proučavanja on i Jacobovici došli su do spomenutih "otkrića".

Daljnja saznanja iz knjige bit će poznata u srijedu kad je zakazana službena promocija.

Pročitajte više