James Cameron i Google spašavaju svijet: Rudarstvo na asteroidima donijet će "boljitak čovječanstvu"?

REDATELJ James Cameron nastavlja svoje istraživačke ambicije sprovoditi u djelo.

Prema izvještaju Wall Street Journala Cameron se, zajedno s direktorima u Googleu, Larryjem Pageom i Ericom Schmidtom, te osnivačem X Prizea Peterom Diamandisom i milijarderom Rossom Perotom Jr., sprema u veliku svemirsku istraživačku misiju.

Poduhvat su uključeni nazvali Planetary Resources Inc., a još su nepoznati detalji, koji će biti otkriveni ovog utorka u Seattleu. Zasad je u priopćenju za javnost otkriveno da će spomenuti osnovati novu "tvrtku za istraživanje Svemira kako bi proširili Zemljinu bazu podataka", a to će stvoriti čitavu "novu industriju i novu definiciju prirodnih resursa", a sve to za "boljitak čovječanstva" .

"Mogu vam reći da želim biti bušač asteroida otkad sam bio malen", izjavio je Peter Diamandis za Forbes te nagovijestio da ova skupina entuzijasta u planu ima izvući što više sredstava iz unutrašnjosti asteroida, umjesto da ih se raznosi. Minerali i druge tvari koje niti ne postoje na Zemlji mogle bi vrijediti milijune.

Unatoč tome, ovo je visokorizičan, opasan i vrlo skup projekt koji nagoviješta da je budućnost istraživanja Svemira iz državnih polako prelazi u privatne ruke: "NASA je agencija bez budućnosti. Trebaju nam ovakvi privatni podvizi, pogotovo od ljudi dubokih džepova koji će pomoći započeti program. Možda je miniranje neba baš pravi početak", izjavio je Michio Kaku, profesor fizike s njujorškog Sveučilišta.

Pročitajte više