Jeremy Irons odgovorio kritičarima: Pojasnio svoje "kontroverzne izjave" o gay brakovima

Screenshot: HuffPost

PRIJE nekoliko dana slavni britanski glumac postao je jedna od glavnih vijesti u svim inozemnim medijima nakon što je na pitanje o legalizaciji gay brakova odgovorio protupitanjem bi li to značilo da će se jednog dana moći vjenčati i otac i sin.

Nakon toga napali su ga mnogi borci za prava LGBT osoba, ali mainstream mediji, nazivajući njegove izjave kontroverznima i optužujući ga za promicanje anti-gay načina razmišljanja. 64-godišnji Britanac odgovorio im je putem pisma objavljenog na stranici jeremyirons.net.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Zabrinut sam što je iz mojeg razgovora s Huffington Postom izvučen zaključak da sam ja protivnik homoseksualaca. To je jednako daleko od istine kao da kažete da vjerujem da je Zemlja ravna.

Sudjelovao sam u kratkoj raspravi o praktičnom značenju Braka i kako bi ta institucija mogla biti promijenjena time što će postati dostupna partnerima istog spola. Možda sam prebezbrižno zajahao papirnatog zmaja primjerom legalne kaljuže koja bi mogla nastati ako zakoni o istospolnim brakovima uđu u pravne knjige, spominjući mogućnost budućih brakova između članova obitelji istog spola kojima bi oni pribjegli iz poreznih razloga. Očito je to bio loš argument, ali unatoč tomu valjan.

Sasvim mi je jasno da su mnoge homoseksualne veze dugoročnije, odgovornije i čak zdravije okruženje za odgoj djece nego što su to neke heteroseksualne, te da ljubav ponekad uzrokuje želju da se obilježi na formalan način, kao što bi to Brak omogućio. Jasno je da društvo mora pronaći način da to omogući. 

Nadao sam se da će čak i u ovakvim slučajevima, gdje su strasti prilično uzavrele, internet biti mjesto na kojem će se o idejama slobodno raspravljati bez da se odluta u prozivanje.

Vjerujem da bi to mogao biti, ali sve ovisi o tomu hoćemo li se svi mi ponašati, čak i skrivajući se iza aliasa: na čovječan, inteligentan i otvoren način".

Pročitajte više