Jesmo li izliječili AIDS? HIV nestao iz tijela dvojice pacijenata nakon presađivanja koštane srži

Foto: Shutterstock
 

DVOJE zasad neimenovanih američkih pacijenata zaraženih HIV-om pokazuju znakove oporavka nakon što im je presađena koštana srž, piše BBC.

Živjeli su s HIV-om oko 30 godina, oboljeli od raka i limfoma. Kada im je napokon presađena koštana srž, jednom prije četiri, a drugome prije dvije godine, počeli su pokazivati znakove napretka.

Nakon zahvata, virus HIV-a kao da je nestao iz njihovih tijela. Ranije ove godine prekinuli su uzimati lijekove protiv mogućeg povratka virusa.

Jedno od njih dvoje to je učinilo prije 15 tjedana, a drugo prije sedam, no i dalje ni traga virusu.

"Još je prerano govoriti i lijeku. Ako se virus ne vrati u sljedećih godinu ili dvije, tada će šanse za njegov povratak biti izuzetno male", tvrdi liječnik Timothy Henrich.

Upozorio je kako se virus još uvijek može skrivati u moždanom tkivu ili probavnom traktu.

Naime, koštana je srž mjesto gdje nastaju nove krvne stanice i vjeruje se kako je upravo to mjesto odakle se HIV širi.

Timothy Brown, poznat i kao "berlinski pacijent", prva je osoba izliječena od AIDS-a. Njemu je također presađena koštana srž zdravog donatora. Zabilježen je i slučaj djeteta iz Mississippija koje je tretirano lijekovima netom nakon rođenja kako se HIV ne bi razvio svoje stanice.

Ovi slučajevi nam daju nadu u pronalazak i definiranje konačnog lijeka za HIV, no zasad je transplantacija koštane srži po pacijente mnogo opasniji zahvat nego tretiranje virusa lijekovima na dnevnoj bazi.

"Transplantacija matičnih stanica nije održiva opcija za široke mase pacijenata s HIV-om zbog svoje složenosti i cijene, no novi bi nam slučajevi mogli pokazati i nove pristupe liječenju te naposljetku iskorjenjivanju HIV-a", rekao je predsjednik Zaklade za istraživanje AIDS-a, Kevin Frost.
 

Pročitajte više