Kad politička korektnost izmakne kontroli: Rođendan, dinosaur i ples našli se na listi nepoželjnih riječi



VJEROVALI ili ne, njujorški Ured za obrazovanje sastavio je listu od 50 zabranjenih riječi, a neke od njih su "dinosaur", "rođendan" i "ples", piše New York Post.

Dinosaur se tako našao među pedeset zabranjenih riječi koje se ubuduće neće pojavljivati u testovima koje grad daje učenicima. Ako ste se zapitali zašto, objašnjenje je vrlo jednostavno. Riječ "dinosaur" mogla bi uznemiriti pojedince koji ne vjeruju u evoluciju.

Nadalje, rođendan bi mogao zasmetati Jehovinim svjedocima koji ih ne slave, klasna obilježja kao "bogatstvo" i "siromaštvo", Noć vještica jer implicira poganstvo, a mogli bi se iznenaditi kada među zabranjenim riječima pronađete "ples".

Na popisu, tako možete pronaći "terorizam" koji užasava i "razvod" koji bi mogao potresti djecu rastavljenih roditelja, a izbjegavat će se i spomen bolesti.

Namjera Ureda je ne uznemiriti učenike i ne izazivati im neugodne emocije, a njihovu su logiku već prigrlile i neke druge države. "Ovo ni u kom slučaju nije pokušaj cenzure. Učenici će na ovaj način završiti ispit bez nečeg što bi im odvlačilo pažnju", rekla je glasnogovornica Ureda. 

Pročitajte više