Zadnji put kad smo pobijedili na Eurosongu raspala se Jugoslavija

Screenshot: YouTube

DO FINALA Eurosonga ostalo je još osam dana. Velika mogućnost da Baby Lasagna pobijedi na natjecanju lagano uvodi fanove Eurovizije u delirij budući da šanse hrvatskom predstavniku rastu od druge generalne probe, koju je imao prije dva dana. Baby Lasagna trenutno je prvi na eurovizijskim kladionicama s 24% šanse za pobjedu. Iza Hrvatske je Švicarska sa 17% šansi.

U svakom slučaju, pred nama je vjerojatno najbolji hrvatski eurovizijski plasman u povijesti Dore i Eurosonga, natjecanja na kojem Hrvatska sudjeluje od 1993. godine.

Raspad (eurovizijske) Jugoslavije

Pobijedi li Lasagna na Eurosongu, neće biti prvi Hrvat koji je tamo pobijedio. 1989. godine na Eurosongu u švicarskoj Lausanni pobijedila je zadarska grupa Riva, koja je Eurosong dovela u Zagreb.

1990. godine na Eurosongu Jugoslaviju je predstavljala Tajči s pjesmom Hajde da ludujemo, a taj Eurosong bio je posljednje natjecanje na kojem je sudjelovala Jugoslavija kakvu je svijet poznavao. Krajem 1990. godine u Sloveniji je održan referendum o neovisnosti zemlje te je Slovenija postala neovisna. Već iduće godine, 1991., Hrvatska je proglasila neovisnost.

U međuvremenu je održan izbor za pjesmu Eurovizije u Sarajevu. Tada je TV Zagreb posljednji put sudjelovao u izboru. Hrvatsku su na predstavljali Tedi Spalato, Ivana Banfić i Daniel Popović, koji je pjevao Daj obuci levisice. Za odlazak na Eurosong izabrana je Bebi Dol.

Konačan kraj

Već iduće godine samostalna Hrvatska htjela je sudjelovati na Eurosongu, ali to joj nije pošlo za rukom budući da još nije bila članica EBU-a. Iste godine Extra Nena je na Eurosongu predstavljala Saveznu Republiku Jugoslaviju. Te godine na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije sudjelovale su samo televizije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Bio je to konačan kraj Jugoslavije na Eurosongu. Hrvatska je 1993. godine kao samostalna država sudjelovala na natjecanju. Grupa Put te povijesne godine na Eurosongu je pjevala Don't Ever Cry. Iste godine Slovenija i BiH sudjelovale su na Eurosongu, a Makedonija se uključila 1998.

Srbije i Crne Gore potom na Eurosongu nije bilo sve do 2004. godine.

Pročitajte više