Kako iritantni zvuk postaje pjev "anđeoskog zbora": Poslušajte kako se glasaju zrikavci u usporenoj verziji

Foto: Wikipedia

MNOGIMA zvuk koji proizvode zrikavci trljanjem svojih krila nikako ne paše te ga opisuju kao iritantnog, dok je drugima to lijepa ljetna uspavanka.

No, poslušate li kako njihov ljubavni zov zvuči u usporenoj varijatni, učinit će vam se da čujete "zbog anđela" kako pjeva prekrasne melodije.

Upravo je to učinio glazbenik Jim Wilson. Snimio je glasanje zrikavaca te zatim tu snimku usporio, a rezultat poslušajte sami.

Tako nešto ipak nije sasvim novo jer se još prije 21 godinu, 1992., usporeno glasanje zrikavaca našlo u pjesmi "Ballad of the Twisted Hair" s albuma "Medicine Songs by David Carson & the Little Wolf Band", no čini se kako je ta njegova ideja tek sad pobudila interes šire mase, piše Huffington Post.

Poznati glazbenik Tom Waits pohvalio je Wilsonovu "Uvertiru u zrikavac-duru" te je opisao kao "anđeosku glazbu".

No, čini se kako je i ljudski glas pomogao da Wilsonova pjesma dosegne tu razinu; operna pjevačica Bonnie Jo Hunt rekla je za Hearing Voices da je i ona zajedno sa zrikavcima otpjevala neke melodije kako bi cijela snimka zvučala koherentnije.

"Jim Wilson je snimio zrikavce u svom dvorištu, snimku donio u studio te je zatim usporava, usporavao i usporavao. Zvuče baš kao uvježbani crkveni zbor", potvrdila je Hunt.

Kako je Wilsonova snimka producirana i obrađena, možete poslušati ovdje. 

Pročitajte više