Kako je škotsko "ne" neovisnosti spasilo "Union Jacka"

Foto: Wikipedia; Screenshot: YouTube

DA SU ŠKOTI netom održanim referendumom izglasali neovisnost, to bi imalo dalekosežne posljedice za njihovu zemlju, međutim, malo tko se možda osvrnuo na činjenicu da bi neovisnost donijela još jednu promjenu - "Union Jack" otišao bi u povijest.

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva dizajnersko je remek-djelo, a da je Škotska kojim slučajem izglasala neovisnost, poznata zastava Ujedinjenog Kraljevstva morala bi se mijenjati.

Naime, "Union Jack" je kombinacija zastava Škotske, Engleske i Sjeverne Irske. Škotska zastava, "Križ Sv. Andrewa" kombinacija je plave i bijele boje, odnosno križa u obliku slova "x" koji se nalazi na plavom polju. 

Engleska zastava je "Križ Sv. Georgea", a čini je jednostavni crveni križ na bijeloj pozadini, dok zastava Sjeverne Irske nalikuje zastavi Škotske, samo što se ovdje radi o crvenom križu u obliku slova "x" koji se nalazi na bijeloj podlozi.

U slučaju odvajanja Škotske, "Union Jack" bio bi zamijenjen novom zastavom, odnosno redizajniran. A ovako je izgledao jedan od kandidata.

 

 
 

Pročitajte više