Kako uništiti filmsku magiju: Pogledajte kako su iza kulisa izgledali neki od najvećih filmova u povijesti

SPECIJALNI efekti ne jamče kvalitetu filma, ali definitivno pomažu te jako često znaju doprinijeti stvaranju scena koje nikad nećemo zaboraviti. Borba Darth Vadera i Lukea Skywalkera, Alien koji proganja poručnicu Ripley, Braveheartova epska borba i smrznuto more nakon potapanja Titanica na filmu izgledaju realno i upečatljivo, ali takve scene na snimanju ne izgledaju ni upola uzbudljivo.

Provjerite kako filmovi izgledaju iza kulisa, dok ih stvaraju glumci i stručnjaci za specijalne efekte u listi koju je pripremio BuzzFeed.

"Star Wars"

"Star Wars" – pogotovo prva tri filma koja su igrala u kinu – spadaju među najomiljenije filmske naslove svih vremena, kino hitove koji su specijalne efekte podigli na višu razinu. Neke od najmoćnijih scena mogu izgubiti čar ako pogledate kako je to izgledalo na snimanju: kada Luke Skywalker sazna da mu je Darth Vader otac, on ne visi iznad mehaničke provalije, već stoji pola metra iznad poda prekrivenog madracima. AT-AT transporter je maketa manja od jednog metra, a Death Star je zapravo samo duplo veća maketa.


"Jurassic Park"

Za "Jurassic Park" Steven Spielberg nije htio štedjeti na digitalnim specijalnim efektima, ali ipak je ostavio elemente stare filmske škole. Glavni negativac, divovski T-Rex, nije samo proizvod napredne grafike, već je riječ o golemom robotskom modelu, po veličini jednakom pravom dinosauru. Za probna snimanja korištena je maketa veličine dječje igračke.

"Hrabro srce"

Mel Gibson je ginuo za škotsku slobodu u "Braveheartu", ali atmosfera na snimanju je bila daleko od epske i doživljaj filma će vam možda oslabjeti nakon što vidite Gibsona kako u punoj borbenoj opremi glumcima daje uputstva preko megafona.


"Alien"

Bolaji Badejo je čovjek unutar kostima originalnog Aliena iz 1979. Ovaj student dizajna nije imao namjeru baviti se glumom, ali filmski agenti su ga otkrili u jednom baru te ga nagovorili na ulogu u kultnom SF filmu. Ridley Scott je inzistirao na tome da pronađu osobu iznimne visine, kako bi se Alien kretao što realnije.

"Indiana Jones"

U "Raiders of the Lost Ark", Harrison Ford i Jonathan Rhys-Davies nose navedeni kovčeg što vidimo samo preko sjena. Da, na sjenama sve izgleda realno, ali na snimanju, Ford i Rhys-Davies su zapravo nosili samo kartonsku siluetu u obliku Kovčega saveza.

"Ghostbusters"

Jedna od strašnijih scena u "Ghostbustersima" jest ona kad Sigourney Weaver napadnu monstruozne ruke dok sjedi u fotelji, te je počnu vući i čupati. Scena sa snimanja je daleko manje stravična; u njoj Weaver sjedi dok se glumci skrivaju oko fotelje i prekrivaju je gumenim rukama. Stay Puft ili Marshmallow Man, koji je velik kao prosječna zgrada, ikona je ovog filma, a u stvarnom životu to je samo lutka koja šeta po maketi grada.

"The Avengers
"

The Daily je nedavno objavio sliku sa snimanja Marvelovih "The Avengersa" koja donekle ubija čaroliju borbe između Thora i Hulka jer je zeleni super junak samo kostim od nekoliko slojeva spužve kombiniran s odijelom za snimanje pokreta. Na filmu to ipak izgleda daleko moćnije i uvjerljivije.


"Titanic"

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet zauvijek se opraštaju u zaleđenom moru nakon što je Titanic potonuo, a na snimanju su zapravo stajali u relativno plitkom bazenu. Glumci su se između snimanja grijali u manjem bazenu na napuhavanje, dok je epska scena snimljena u većem bazenu.

"Matrix"


"Matrix" je poznat kao film krcat specijalnim efektima, ali zanimljivo je saznati kako su određene scene nastale. Kada se Neo i Agent Smith bore i imaju uperene pištolje jedan u drugoga, svi oni meci ispaljeni u super-usporenoj snimci klize glatko preko ekrana zato što je scena, naravno, snimana na zelenoj pozadini, s desecima kamera koje su istovremeno snimale u vrijeme pucnjeva.


"Halloween"

Bijela bezlična maska Michaela Myersa definirala je horor serijal "Halloween", ali strava nestaje kad otkrijete činjenicu da je zapravo riječ maski Williama Shatnera, preciznije, maski popularnog Kapetana Kirka, na snimanju sprejom obojanoj u bijelo. Legenda kaže da je filmska ekipa kupila ovu masku u dućanu za igračke i to zato što je bila najjeftinija.

Pročitajte više