Kakvo pretjerivanje: Glazbeni gigant na sudu zbog videa bebe

Screenshot: YouTube

POZNATO je da glazbu legendarnog Princea jako teško možete pronaći na YouTubeu, a razlog je jednostavan, Universal ekspresno miče sve što je objavljeno bez dozvole.

Međutim, stvari su malo izmakle kontroli nakon što je glazbena kompanija zatražila uklanjanje 29 sekundi dugog videa u kojem možemo vidjeti bebu koja pleše uz Princeovu "Let's Go Crazy" zbog čega je majka dječaka podigla tužbu i odluku o ovom slučaju prepustila sudu .

Na svu sreću, sud u San Franciscu u ponedjeljak je presudio na štetu Universala, a mnogi tvrde da će ova odluka mnogim vlasnicima prava ubuduće otežati da se povlače po sudovima zbog ovako kratkog i suptilnog korištenja materijala.

Naime, vlasnici autorskih prava ne mogu zatražiti skidanje videa i sličnog sadržaja bez da prije toga procijene radi li se o tzv. "poštenoj uporabi". Poštena uporaba (fair use) dopušta ograničenu uporabu materijala zaštićenog autorskim pravom (copyright) bez prethodnog dopuštenja nositelja tog prava (autora), u svrhe obrazovanja, recenzija i sl.

"Kongres je vlasnicima autorskih prava dao ovlaštenje da e-mailom uklone određeni sadržaj s interneta. S tom moći dolazi i odgovornost da razmotre je li objava autorizirana", rekao je odvjetnik Stephanie Lenz, žene koja je i objavila sporni video.

Pročitajte više