Kanada: U izradi teleskop koji prikazuje 3D kartu svemira

Foto: Anadolija

U GRADU Penticton u provinciji British Colombia u Kanadi stručnjaci izrađuju teleskop koji će prikazivati kartu svemira u 3D-u. Ovo će biti prvi teleskop ove vrste u posljednjih 30 godina, a na njemu rade znanstvenici sa Sveučilišta British Colombia, McGill i Toronto. U projekt je dosad uloženo oko 11 milijuna dolara.

Teleskop će koristiti određene komponentne mobilnih telefona za registriranje radiovalova emitiranih prije 600 do 11 milijardi godina i njihovo sklapanje u ogromnu trodimenzionalnu kartu. Karta će biti najveća dosad i pokrivat će jednu četvrtinu poznatog svemira, prenosi Anadolija.

"Gledati što se dešavalo u prošlosti je nevjerojatno, ali u isto vrijeme i zastrašujuće. Mi znamo da se svemir širi, ali ne znamo zašto. Mi ćemo uz pomoć ovog teleskopa pokušati i naučiti nešto više o sastavu 'tamne' energije, koja čini oko 70 posto svemira“, rekao je Chris Sigurdson, strofizičar na Sveučilištu British Colombia i jedan od istraživača uključenih u projekt. Teleskop koji nosi kratko ime CHIME, s radom će početi sljedeće godine.
 

Pročitajte više