Kći Višanina na prosinački petak trinaesti gutat će mačeve!

Foto: PR

DRUGOG petka u prosincu znakovit broj uz koji obično asociramo nesreće spojit će se i u godini i u danu – prosinački petak trinaesti, na izmaku 2013. godine, još je jedna prigoda da ga se proslavi uz, šesti po redu, Freaky Friday.

U Pogon Jedinstvo Mala performerska scena pozvala je nesvakidašnje izvođače sideshowa i performance arta, ali i likovnjake, DJ-eve i „videoinstalatere“ koji stvaraju na rubu.

Glavne zvijezde večeri finski su sideshow par Lucky Hell i Jussi Paradise. Žena i muškarac koji su u svojim umjetničkim prezimenima spojili pakao i raj, u Zagreb donose fakirsku eksploziju fizičke opasnosti, burlesknog seksipila, finskog humora i najbizarnijih cirkuskih atrakcija. U predstavi koja istodobno zabavlja i podiže kosu na glavi, pred hrvatskom će se publikom premijerno predstaviti Lucky Hell, svjetski poznata gutačica mačeva čiji otac potječe s Visa. Poznatije van očeve domovine, njezino se ime slavi po underground klubovima diljem svijeta, ali i na ekskluzivnim pozornicama uz Ditu von Teese ili azijski kabare "Taboo" Cirque du Soleilova Franca Dragonea.

Jussi Paradise ikona je pak bodymod subkulture, modernog sideshowa i umjetnosti suspenzija, ekstremne izvedbene prakse u kojoj se ljudsko tijelo vješa o kuke probodene kroz kožu. Jussi je sukreirao i nastupao u predstavama kao što su Circus Mundus Absurdus, Snake Oil ili The Saviours, a na Freaky Friday donosi unikatne podvige finskog fakirizma – neke od njih ne može izvesti nijedan drugi čovjek na svijetu!

Ovu nesvakidašnju večer u staroj prisavskoj tvornici 13.12. začinit će i pomaknuti performans te antiizložba riječkog umjetnika Davora Dundare, glazbeni kolaž DJ-a Ivana Krželja (muzikfantastique), te video loop "Operacija" Twisted Constrictora.
 
Multidisciplinarni projekt Freaky Friday podržali su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba, Centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, tattoo studio Badaku te piercing studio Octopus.

Pročitajte više