Kokainom protiv zubobolje, morfijem protiv kašlja: Bizarne viktorijanske reklame

IAKO to u najmanju ruku zvuči prilično nevjerojatno, droge poput kokaina ili morfija, nekad su se svakodnevno koristile za benigne zdravstvene tegobe poput kašlja, prehlade ili zubobolje. Iako su danas kriminalizirani, kasnih 1800-tih ti su proizvodi bili dostupni odmah "iza pulta", a koristili su se čak i za liječenje ozbiljnih bolesti poput raka.

Ovi bizarni posteri otkrivaju kako je praksa uzimanja kokaina i opijuma bila nešto sasvim uobičajeno i pokazuju koliko je medicina od tog vremena napredovala. Tako je reklama za sirup protiv kašlja koji sadrži morfij, prikazivala majku s bebom u naručju i natpisom "Kad djetetu rastu zubi, 'on' je najbolji prijatelj svake majke", prenosi Daily Mail.

"Prije 1900.godine bilo je mnogo lijekova koji su sadržavali alkohol ili kokain, samo zato što su to tad bili vrlo jeftini sastojci. A s obzirom da ih nitko nije testirao da vidi imaju li doista takav 'magičan' učinak na zdravlje, mogli su se prodavati bilo gdje. Ljudi su tad bili mnogo naivniji. Kupovali bi lijekove za jetru i bubrege koji sadrže alkohol, jer nisu znali za bolje", naglasio je medicinski povjesničar Stephen Jackson. "Kokainski posteri" na snazi su bili do početka uvođenja američkog "Pure Food and Drug Acta" 1906.godine.

Pročitajte više