Komedija Vinka Brešana u utrci za europskog Oscara

Screenshot: YouTube

HIT KOMEDIJA "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana jedan je od pet kandidata za Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu "europski Oscar" u kategoriji najbolje europske komedije, a pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 7. prosinca u Berlinu, objavljeno je danas u sklopu Festivala europskog filma u Sevilli.

"Svećenikova djeca" u produkciji Interfilma, našla su se uz rame s europskim filmskim hitovima kao što su "Sve što trebaš je ljubav" danske oskarovke Susanne Bier te "Putnici ljubavnici" Pedra Almodóvara, koji su također finalisti u ovoj kategoriji, kao i talijanski film "Dobrodošli, predsjedniče!" redatelja Riccarda Milanija, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Nominacija "Svećenikove djece" za najbolju europsku komediju jedan je od najvećih recentnih međunarodnih uspjeha hrvatske kinematografije. Povodom nominacije redatelj Vinko Brešan rekao je da svaki film, pa i "Svećenikova djeca", teži umjetničkoj verifikaciji.

"Europska filmska akademija najviša je europska institucija koja njeguje film kao umjetničko djelo. Nominacija EFA-e 'Svećenikovoj djeci' definitivna je potvrda da umjetnički dosezi hrvatskog filma pripadaju europskom vrhu. Mene osobno veseli da je život 'Svećenikove djece' ovime zaokružen: od prepoznavanja od strane hrvatske kino publike do prepoznavanja od strane europske filmske struke", dodao je Brešan.

"Svećenikova djeca" imat će kinodistribuciju u Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Brazilu, Južnoj Koreji, SAD-u i na Islandu, koja će započeti tijekom 2014. godine, što ovaj film čini jednim od najuspješnijih hrvatskih izvoznih kulturnih proizvoda.

Dosad su nominacije za Europsku filmsku nagradu osvojili hrvatski filmovi "Krhotine" Zrinka Ogreste (1991) i "Ta divna splitska noć" Arsena Ostojića (2003.) u kategoriji europskog otkrića godine, a u kategoriji najbolje glumice bila je nominirana i Zrinka Cvitešić za manjinsku hrvatsku koprodukciju "Na putu" (2010.).

Film "Svećenikova djeca" u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 3. siječnja, a već u prvom vikendu oborio je rekord gledanosti uz 33.759 gledatelja te tako ostvario najuspješnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja.

Redatelj filma Vinko Brešan ovim je uspjehom postao prvi hrvatski redatelj čija su tri filma postigla brojku gledanosti veću od 100 tisuća. Njegovu komediju "Maršal" iz 1999. gledalo je 100.908 gledatelja.

U kategoriji najboljeg europskog filma našli su se talijanski film "Najbolja ponuda" Giusuppea Tornatorrea, francusko-belgijsko-španjolski "Adele: Poglavlja 1& 2" Abdellatifa Kechichea, španjolsko-francusko-belgijska koprodukcija "Snjeguljica" Pabla Bergera, talijanski "La grande bellezza" Paola Sorrentina, njemački "Ajme meni" Jana Olea Gerstera i belgijsko-nizozemski "Alabama Monroe" Felixa van Groeningena.

Europska filmska akademija ranije je već objavila šest nagrada - najbolji snimatelj je Asaf Sudri za izraelski film "Obećana nevjesta", montažer Cristiano Travaglioli za talijanski "La grande bellezza", scenograf Sarah Greenwood za britanski "Ana Karenjina", kostimograf Paco Delgrado za španjolski film "Snjeguljica", skladatelj Ennio Morricone za "La migliore offerta", a za zvuk su nagrađeni Matz Mueller i Erik Mischijew za austrijsko-njemački film "Raj: vjera".

Dodjeli će prisustvovati svi značajni europski filmski redatelji, producenti i europske glumačke zvijezde, a samu dodjelu prenosit će televizije u 80 zemalja širom svijeta.

Pročitajte više