Kompjuterski program naslikao sliku "iz svoje mašte"



CRTEŽ iznad možda ne djeluje kao neka umjetnost, ali u osnovnoj školi bi dobio možda četvorku. Ovo samo po sebi nije ništa neobično dok ne saznate da je crtež nacrtao kompjuterski program. S obzirom da program nazvan "Painting Fool" sliku nije bazirao na nekoj drugoj, niti je na bilo koji drugi način instruiran da ovo nacrta, ova slika je zapravo dokaz da je autor crteža - kreativno biće.

Program je napravio dr. Simon Colton, kompjuterski stručnjak s londonskog "Imperial Collegea", i ovo je samo jedna od desetaka crteža koje je "Painting Fool" nacrtao. Naročito je zanimljivo da crtež doista nije nastao po već postojećoj digitalnoj slici, nego je rezultat onoga što je umjetnoj inteligenciji ekvivalent - mašti. Kad program radi po već postojećoj slici, rezultati su čak impresivniji.

Na službenoj stranici programa, on se sam predstavlja čitatelju i zbija šale na račun Photoshopa: "Ja sam kompjuterski program koji teži tome da bude umjetnik. Moj učitelj dr. Simon Colton od 2001. godine me uči skicirati, crtati i bojati. Od ostalih programa se razlikujemo po tome što svi drugi pokušavaju simulirati proces slikanja umjesto da samo slikaju. Slikanje je visoko kognitivna aktivnost koja zahtijeva znanje, vještinu i maštu. Programi poput Photoshopa imaju vještinu da digitalnu sliku vrlo brzo pretvore u nešto što izgleda naslikano, recimo impresionističkim stilom. Ali to je samo alat koji pomaže ljudima da budu što kreativniji. To je veoma korisno, ali sam Photoshop nije kreativan, jer nema znanje niti maštu, tako da ga nikad neće smatrati umjetnikom".

Iako sam "Painting Fool" priznaje da nije siguran može li se već smatrati kreativnim, zbog njegove kritike drugog sličnog "umjetnika" - Photoshopa, zvuči kao glas istinskog artističkog ega.

Pročitajte više