Kontroverzna "Ljubav" na zadarskoj Avvanturi

Foto: Press

ZADRANI su doslovno pohrlili na hrvatsku premijeru filma "Ljubav" francuskog "zločestog dečka" Gaspara Noea koji je Avvantura festival Zadar organizirao u partnerstvu sa CineStarom. Interes Zadrana je uistinu bio golem, a samo oni najbrži koji su se upisali na listu mogli su prisustvovati specijalnoj projekciji. Nije rijetkost da šokantne filmove Gaspara Noea dio publike napusti jer im je "previše", ali Zadrani su ostali do kraja...

Među njima je bio i gost Avvantura festivala, glavni selektor festivala u Cannesu Christian Jeune, koji je i izabrao ovaj film za prikazivanje na najznačajnijem svjetskom filmskom festivalu, jer je, kaže, riječ o izvanrednom autoru i filmu.

Direktor Avvanture Sergej Stanojkovski film je također gledao u Cannesu na ponoćnoj premijeri i odlučio ga je dovesti u Zadar jer je smatrao da je film, unatoč brojnim scenama seksa, zapravo nježna ljubavna priča.

Zadarski filmski kritičar Ivica Perinović također smatra da je film izvanredan, da je "Ljubav" najosobniji film Gaspara Noea, pohvaljuje glumu, sliku, glazbu...

I prije svjetske premijere na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, film "Ljubav", jednog od najkontroverznijih svjetskih suvremenih autora, proglašen je "vrućom robom" kakvu Cannes ne pamti. A "vrući" su bili i plakati koji su provokativno najavljivali Love s naslovom filma ispisanim spermom.

Noe je u početku film htio nazvati "Opasnost". "Ljubav je opasnost, opasna zona, zato sam želio taj naslov, ali promijenio sam kasnije naziv. Bilo bi čudno da je ostao stari naslov uz ovakve vizuale". Francuski redatelj argentinskih korijena ("I Stand Alone", "Irreversible", "Enter the Void") još je jednom pokazao da kod njega između ljubavi i pornografije nema granice, a u najnovijem filmu nije htio biti sputan "propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu".

"Ljubav" je eksplicitni film, 3D drama s puno hardcore seksa, art-porn...U svemu tome Noe nije vulgaran, napravio je seksualnu melodramu o mladiću i djevojci, i još jednoj djevojci, koji uživaju u ljubavi i seksu...u puno seksa.

Pročitajte više